Начало България Докато ДПС се тресе, Главчев прави ударни назначения с кадри на Движението...

Докато ДПС се тресе, Главчев прави ударни назначения с кадри на Движението в страната

34
Министерски съвет
Снимка: БТА

След последните сътресения в Движението за права и свободи и разделението около почетния председател Ахмед Доган и единия съпредседател на партията Делян Пеевски, служебното правителство извърши ключови назначения с кадри от Движението.

Темата се разгледа в парламента, където напрежението се увеличи.

Скандалите се засилят при изслушването на служебния премиер Димитър Главчев, който трябваше да обясни защо освободи 11 областни управители и техните заместници за един ден и от кои партии са новите назначени лица.

„За по-малко от 10 дни направихте 11 рокади. Всъщност повече от 11, защото назначихте 11 областни управители – нови, като в същото време назначихте същия брой заместник-областни управители. Имаме обаче парцелиране на държавата тук, защото поне 5 от тези 11 нови областни управители, се знае че са хора на Пеевски, не на ДПС, казвам ясно – нему верни“, посочи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов към премиера Главчев.

Премиерът отговори, че винаги е действал съгласно Конституцията и законите на страната и че носи отговорността за своите действия. ДПС обяви, че нападките няма да увредят партията.

Атаката се насочи към ПП-ДБ. Някои от рокадите по областните управи бяха обяснени от Атанас Атанасов.

Почистването се отрази и в регионалните медии. Например, сайтът „За истината“ разкрива „политически метли“ в Шумен.

Само за 3 дни правителството смени два пъти заместник-областният управител и после смени областният, макар че досегашният губернатор на Шумен проф. Добромир Добрев беше назначен от „сглобката“ с квотата на ГЕРБ.

Информацията показва, че сред назначените има дори областни координатори и бивши кметове на ДПС, според ексдепутата от ПП-ДБ от Смолян Михаил Камбарев.

Мнозинството областни управители бяха заменени, кадрите на ДПС сменят хората на ГЕРБ, а те на ПП-ДБ.

Ситуацията е сходна в различни области като Благоевград, Варна, Смолян, Враца, Търговище, Пловдив, Пазарджик, Перник и Кърджали.