Начало България Днес изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за вота. Чака...

Днес изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за вота. Чака се решение за ДПС и БСП

69
ЦИК
Снимка: БТА

Днес до 17:00 ч. е последният срок за партиите и коалициите да подадат заявление за участие в предстоящите парламентарни избори на 27 октомври, съобразно графика на Централната избирателна комисия (ЦИК) за организацията и провеждането на изборите, предаде БТА.

Общо 19 партии и шест коалиции са подали документи, от които са прегледани и регистрирани девет, обяви вчера Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

Днес се очаква ЦИК да вземе решение и за участието на БСП и ДПС в изборите, след като възникнаха спорове около техните регистрации.

Първоначално ЦИК прие документите за регистрация на „ДПС – Ново начало“ и „Демокрация, права и свободи – ДПС“, но по-късно отказа регистрацията им, тъй като изборният закон не позволява една и съща партия да участва в състава на две различни коалиции. Впоследствие бе подадена заявление за самостоятелното участие на партия ДПС в изборите. Матева заяви, че в ЦИК са получени документи от двамата представители на партия ДПС, които потвърждават или оттеглят действията на съответния представител и се чака проверка на подписката от ГД ГРАО.

Заявленията на БСП за регистрация предизвикаха контроверси по време на вчерашното заседание на ЦИК. Причината беше заявлението за оттегляне на заявлението за самостоятелно участие на партията, подадено от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров, което беше внесено от пълномощниците на Корнелия Нинова, която бе подала оставка като председател на БСП. Зафиров поиска връщането на подписката и съпътстващите документи.

Това стана след решението на Върховния касационен съд, който премахна Корнелия Нинова от поста на председател и представител на БСП, като я замени със заместник-председателя, назначен за изпълняване на функциите на председател, Атанас Зафиров.

Вчера той яви в ЦИК, за да регистрира участието на „БСП – Обединена Левица“ в изборите.

До 21 септември партиите или коалициите могат да подадат заявление в ЦИК за промени в състава или наименованието на регистрирана коалиция, съобразно графика на ЦИК. До 24 септември е възможно една партия или коалиция да поиска заличаване на регистрацията за участие в изборите.

В изборите могат да участват и независими кандидати, подадени от инициативни комитети, като краен срок за регистрацията им в РИК е до 24 септември.

Още новини от деня – четете тук