Начало Новини Дневният ред на Източна Европа в глобалната политика за климата беше обсъден...

Дневният ред на Източна Европа в глобалната политика за климата беше обсъден на форума Green Transition

54
Дневният ред на Източна Европа в глобалната политика за климата беше обсъден на форума Green Transition

Зеленият преход и дневният ред на Източна Европа в глобалната политика за климата бяха обсъдени във втория ден на форума „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“ в София. Това е четвъртото издание на форума, посветен на зеления преход и организиран от Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор.

Бяха обсъдени и политики в контекста на COP29 (Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата), която ще се проведе тази година в Баку. 

Служебният заместник-министърът на околната среда и водите Виктор Атанасов отбеляза подготовката ни за конференцията за климата СОР29 и добави, че страната продължава да води тази политика, която е политика на бъдещето. Той посочи още, че в момента сме в интензивна фаза на подготовка на домакинството на 61-а сесия на IPCC – Междуправителствената експертна група по климатичните промени, като страната ни организира множество съпътстващи панели и са привлечени експерти от БАН, Столична община, ЕК, местни екологични организации. Той отбеляза още, че БАН и Столична община ще бъдат домакини на климатична конференция, посветена на климатичните рискове за Черно море, на която ще бъдат обсъдени важни регионални политики. Заместник-министърът каза, че МОСВ работи за представяне на политиките, свързани с климата и в тази връзка се старае да стои близо до хората и бизнеса.

Важно е да работим по темите, които ще се обсъждат на следващия СОР29, каза Курт Вандерберге, генерален директор на ГД „Действия по климата“ в ЕК и добави, че трябва да има едни и същи правила в международен план. Трябват ни повече инвестиции, трябват ни огромни инвестиции, но тези инвестиции са постижими. В Европа имаме нужда от нива на инвестициите, каквито имахме през 70-те години, ако го направим, ще успеем в модернизацията, каза той. Вандерберге каза още, че трябва да инвестираме много повече в това да бъдем по-добре подготвени за въздействието на климатичните промени. 

Чарлина Вичева, директор на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ в ЕК, отбеляза ролята на океаните в борбата с климатичните промени. Океанът е истински глобален, той не познава граници и няма как каквото и да се случи в една от част от него, да не се отрази рано или късно в друга негова част, посочи тя.

Вичева цитира данни, които показват океана като основен климатичен регулатор. Всяко второ вдишване на всеки един от нас е кислород, който идва от океана. 25 процента от поемането на въглеродния двуокис, който е резултат от човешка дейност, се поемат от океана. Между 80 и 90 процента от излишната топлина се поема от океана, посочи тя. Вичева каза, че всеки един успех по отношение на борбата с климатичните промени се корени в грижата за океана.

Според нея първото и най-важно нещо е да имаме по-широко познание какво се случва в океана. Науката и изследванията са абсолютно ключови. Трябва да развием науката по отношение на това какво се случва в океана, каква е неговата функция за регулиране на климата в дълбочина, каза Вичева. Тя добави, че океанът дава много от решенията за това как да се намалят въглеродните емисии и да се обърне тенденцията за климатични изменения. Имаме нови сектори в синята икономика, които могат да дадат квантова промяна в решенията за промяната на климата, добави тя.

Според Саша Безуханова, основател на Move.bg, трябва да осъзнаем, че климатичните политики са хоризонтален фактор. Според нея ключово е, особено за страните от Източна Европа, от нашия регион, да бъде сложен голям акцент за образоване на хората за това, че тези понякога непопулярни норми, специфични инвестиции, които трябва да се направят, са билетът ни за конкурентоспособност на икономиката ни и за качествен живот на хората след нас, а и на нас. 

Ангажимент на публично-частно партньорски координиран механизъм е хората да не бъдат плашени, а да бъдат образовани какво значи това за техния живот. И не просто никой да не изостава в прехода, а че всеки може да направи нещо в ежедневието си като гражданин, каза Безуханова. По думите й този превод на нужните стъпки за осигуряване на качествен живот не се е случил и се случва в по-малка степен в нашия регион.

Европейската зелена сделка и COP29 са взаимно свързани чрез сходните си цели за справяне с изменението на климата и насърчаване на устойчивото развитие, каза във видеообръщение старши директорът за Координация на програмите в Рамковата конвенция на ООН Даниеле Виолети. Той добави, че политиките и прогресът на Зелената сделка могат да окажат значително влияние върху глобалните преговори, ангажименти и сътрудничество на COP29, насърчавайки единен и по-силен международен отговор на климатичната криза.