Начало Свят Джордж Фридман: Слабо вероятно е Русия да атакува България

Джордж Фридман: Слабо вероятно е Русия да атакува България

124
Джордж Фридман

„Китай е в по-слабо състояние, Русия също, а САЩ са по-стабилни. Неясно е какво ще направят Китай и Русия, но САЩ са на предни позиции пред останалите.“

Това беше споделено в интервю за bTV д-р Джордж Фридман – анализатор, основател на „Geopolitical futures“. Той е автор и лектор по международна геополитика, с опит в разузнаването и международните отношения.

Преди „Geopolitical futures“, Фридман беше на чело на „Стратфор“, консултантска фирма за геополитика.

Конфликтът в Близкия изток е регионален, докато отношенията между Китай, САЩ и Русия засягат планетата. Въпрос е какво ще стори всяка от тях. Не виждам други страни да се присъединяват към тази тройка, освен Великобритания, но те обичат където са“, допълни Джордж Фридман.

Русия, според него, търси своето място в света след кратката война.

„Русия засега е стабилна държава, но със съмнения за границите и съюзниците.“

„Войната в Украйна продължава повече, отколкото си мислеха. Руснаците понесоха поражение и не знаят какво следва“, обясни.

Империите са насочени в много посоки. САЩ са явна империя, Китай се стреми, но не успява, а Русия е в променлива позиция. Украйната не си тръгна от войната и това изненадва. Очакваха бърз край.“

Русия и Китай явно са активни в Азия, Кавказ и Балканите в търсене на следващата стъпка.

„Те оценяват и се обръщат към света. Първата стъпка може да бъде успех, но няма увереност. Русия е стара и крайна война отново изгубена.“

„Страни като България са в списъка им за икономически отношения, не за атака“, заяви Фридман.

Байдън: Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Винаги ще подкрепяме Израел

„Ситуацията в Близкия изток не е катастрофална от американска гледна точка, но трябва да приключи. С отношенията с Европа нещата са ясни за нас.“

Фридман коментира също напрежението в Близкия изток и войната на Израел с „Хамас“.

„През годините с Израел няма решение. Но не само те са в конфликт, и други се ангажираха. Израел е в трудно положение. Израел е на своето място. Нетаняху изигра решение, както понякога политиката става. Американците на една страна не искат кръвопролития, но и не искат загуба. Проблемът е голям. В този регион вълновете са рутинни. Няма да има леко решение“, заяви Фридман.

Нетаняху политически е свършил, с оглед на историческите събития, каза Фридман.

През 1973 г. беше извършено нападение, а разузнаването е липсало, спомена.

Войната в Украйна е вече световна. И Путин печели приятели

„Сега регионални войни продължават и не се вижда глобална от Америка, а все повече местни войни“, сподели Джордж Фридман.

„НАТО не знаят какво представляват. Вече няма това ясно определение, като в че НАТО е алианс, който действа определено. Сега не е така. Страните, които се присъединиха след Сталин, не искат войни, но и не искат да капитулират. Твърде много хора загиват. Американците са настъпателни. НАТО трябва да се развие.“

„Основното решение е какво да бъде в бъдеще – колективно действие или индивидуално. Европа не е стабилна, а няма яснота там“, обясни Джордж Фридман.

„Руснаците търсят възможности за контрол в Западна Европа. Балканите са тактични. Свикнали са да остават и руснаци, американци искат повече“, обяви.

„Демографските проблеми ще бъдат огромни, а технологиите изискват внимание. Русия е значителна сила, но има предизвикателства. Путин променя стратегията си, скоро ставайки по-европейска. Руснаците трябва да определят своето място. САЩ няма интерес в Европа. Ще се опитат да се оттеглят, защото гледат на континента като опасно място“, заключи Фридман.

Обаче новините продължават – следете тук