Начало Свят Джей Ди Ванс – човекът, който ще размахва пръст на Европа

Джей Ди Ванс – човекът, който ще размахва пръст на Европа

64
Джей Ди Ванс
Снимка: БТА

Европа се потресава от нов вълнуващ ден, след като Джей Ди Ванс – изолационист, който вярва, че Америка е предоставяла твърде много защита на Европа, е одобрен като кандидат за вицепремиер на Тръмп. Заглавията в Европа се изпълваха с думи като „бедствие“ и „страх“.

Според конституцията властта на вицепрезидента предимно е церемониална, освен ако има известна педалка, доброволно делегиране на някакво нещо или опит за отмяна на изборите. И ако първият мандат на Тръмп служи като някакъв ориентир, той би използвал своя вицепрезидент като реклама за себе си, като някой, когото може да изпрати там, където самият той не желае да отиде. За Тръмп това включва Европа.

Бившият президент държеше на отстъпления по отношение на всяко пътуване, което би го отлъчвало от леглото (предимно леглата в Мар-а-Лаго и Бедминстър). И изглежда особено не обичаше пътуванията си в Европа, където постоянно се сблъскваше с лекторски лидери и настойчиви протестиращи (без да говорим за балона във формат на гигантско бебе, облечено в пелена, представляващ Тръмп).

Вместо това, когато имаше възможност, Тръмп пращаше своя вицепрезидент в Европа. Майк Пенс го представеше няколко пъти на Мюнхенската конференция по сигурността.

Ванс искаше да присъства на същата конференция рано тази година като американски сенатор, изразявайки мнението си, че Америка трябва да прехвърли отговорността за войната в Украйна на Европа.

Това е скорошно послание, което той вероятно би поддържал, ако бъде избран за вицепрезидент: да се превърне в главния човек, който ще размахва пръст и ще се опита да дисциплинира Европа.

За разлика от Пенс, който подкрепеше войната в Ирак и изрично осъжда изолационизма на Тръмп по време на неговата кандидатура за президентство през 2024 г., Ванс вече е свързан със вродения външнополитически инстинкт на Тръмп: Нека другите се грижат за себе си (освен ако не става дума за Израел).

Той няма нужда да убеждава Тръмп в нищо. Той може просто да бъде неговото голямо рекламно лице – жизнено важно качество в епохата на риалити шоутата и политиката в Америка.

В началото на кариерата си през 2016 г. Ванс бе умерен и адаптивен политик, който спокойно обясняваше привлекателността на Тръмп за обърканите либерали, докато промотираше своята автобиография „Hillbilly Elegy“. Но наскоро той се превърна в ядосан последовател и привърженик на Тръмп във всеки възможен форум – от Fox News до Сената и по време на кампанията.

През годините на управлението на Тръмп, Майк Пенс стана лицето на тръмпизма в чужбина. Той често беше изпращан в Европа, за да притесни съюзниците на Америка. Той беше там, за да успокои страстите и да отхвърли – нещо, което Тръмп отринчаше.

Докато Пенс, независимо от миналото си като радиоводещ, беше сдържан, с твърдо присъствие на международната сцена, телевизионната изява на Ванс вероятно ще донесе по-жива, многословна версия на трансатлантическия тръмпизъм в Европа.

„Мисля, че той съгласи се с моите думи“, започна Ванс, когато взе микрофона в Мюнхен по-рано тази година – „той“, разбира се, беше Доналд Тръмп и това беше ранния знак за това как Ванс може да превърне Тръмп в агент на последния в неговата роля на чуждестранен посланик.

„Има един важен въпрос, който Европа наистина трябва да забележи“, заяви Ванс, настоявайки, че коментарите му бяха „в дух на приятелство, а не на критика“, защото „Не мисля, че трябва да забравим Европа“.

Основният въпрос? „Съединените щати трябва да се фокусират повече върху Източна Азия, а не върху Европа… Това ще бъде бъдещето на американската външна политика за следващите 40 години и Европа трябва да осъзнае този факт“, мисли той.

Въпреки че тази теория много напомня на много обръщане към Азия, версията на Ванс е много по-драматична. Както самият той обясни на Иън Уорд от ПОЛИТИКО, иска да промени фундаментално глобалния ред, като създаде система, в която всяка нация е отговорна за собствената си сигурност и финансово благополучие. Това би изисквало пълна реструктуризация на международната търговия и структурите за сигурност.

Засега плановете на Ванс ще зависят от капризите на Тръмп, както и на всички вицепрезиденти.

Въпреки това Джей Ди Ванс, на 39 години, може да наследи короната на MAGA (слоганът на Тръмп: „Make America Great Again“). Все пак, Тръмп е на 78, току-що избягал от явен опит за убийство и може (според конституцията) да стои само още един мандат.

Това е пътят в американската политика. От 1900 година бившите вицепрезиденти са спечелили около 25% от президентските избори. Общо 15 вицепрезиденти в крайна сметка са станали президенти – осем, защото президентът умира преди края на мандата си.

Приятели на Ванс виждат, че той е на път. И самият той си представя това бъдеще.

„Тръмп ще прекара най-много четири години в Белия дом“, каза Ванс на ПОЛИТИКО през март. „Има голям въпрос какво ще последва след него.“

*Текстът е публикуван в „POLITICO“. Преводът и заглавието са на DEBATI.BG.

Още актуални анализи – четете тук