Начало Интервю Джей Ди Ванс се представи като кандидат за вицепрезидент на САЩ с...

Джей Ди Ванс се представи като кандидат за вицепрезидент на САЩ с реч, в която проличаха идеите на Тръмп

94
Джей Ди Ванс
Снимка: БТА

Два дни след като беше избран за кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп, сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс се представи на гласоподавателите в реч, която подчерта популистката посока, в която двамата смятат да водят Републиканската партия и нацията.

Представяме ви основни извода от третата, последна, вечер от Националния конгрес на Републиканците:

Ванс се представи на гласоподавателите и нападна Байдън

Ванс, който никога не бе присъствал, камо ли да говори, на конгрес на Републиканската партия, сега посвети по-голямата част от речта си на възхвали на Тръмп и на заяждания с Байдън, използвайки относително младата си възраст като контрапункт на 81-годишния настоящ президент на САЩ.

Ванс беше млад сенатор със сравнително малко последователи извън кръга на Тръмп,  известен най-вече с мемоарите си “Провинциална елегия” (Hillbilly Ellegy) преди избора му тази седмица.

Израснал в селски град в Охайо, който според Ванс е „място, изоставено и забравено от американската управляваща класа във Вашингтон“, той каза, че е наблюдавал затварянето на фабрики и зависимостите, разкъсващи семействата, включително и неговото собствено.

„Все още има толкова много талант и смелост в сърцето на Америка. Но за да може  тези места да процъфтяват, имаме нужда от лидер, който се бори за хората, които са изградили тази страна“, заяви Ванс.

В речта си, Ванс се определи като боец за каузата на една забравена работническа класа, като отправи пряко послание към избирателите от така наречения Ръждив пояс от американски щати, които тласнаха Тръмп към изненадващата му победа в президентските избори през 2016 г., и даде гласност на техния гняв и смут.

„На хората в Мидълтън, Охайо, и на всички забравени места в Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания и Охайо, и на всяко кътче от страната, аз обещавам това – ще бъда вицепрезидент, който никога няма да забрави откъде е тръгнал“, каза Джеймс Дейвид Ванс.

Политическите пристрастия на Ванс – популистки и изолационистки, съвпадат повече с тези на Тръмп, отколкото с тези на Републиканската партия. Ванс свърза тези вярвания с възпитанието си и ги превърна в атака срещу Байдън.

Той разказа, че когато е бил в четвърти клас, Байдън, тогава сенатор, подкрепил Северноамериканското споразумение за свободна търговия – сделка, приета с подкрепата на републиканците по това време. Ванс го нарече „лоша търговска сделка, която изпрати безброй добри американски производствени работни места в Мексико“.

Когато Ванс бил в гимназията, Байдън подкрепил търговска сделка с Китай и американското нахлуване в Ирак.

„И на всяка стъпка от пътя, в малки градове като моя в Охайо, или в съседство в Пенсилвания, или в Мичиган и други щати в нашата страна, работни места бяха закривани и деца бяха изпращани на война“, каза той.

По-меки теми

Кампанията на Тръмп иска да се увери, че сенаторът от Охайо няма да излезе на националната сцена като твърд десен републиканец с консервативни позиции относно абортите, социалните въпроси и изолационизма. Речта на Ванс в сряда вечерта показа именно това.

Преди да излезе на сцената, съпругата на Ванс Уша го описа като обичащ кученцата, земен, самоизградил се семеен мъж с дипломи от популярен държавен университет и шикозно юридическо училище от Бръшляновата лига.

По-късно в речта си , Ванс навлеза в по-меки теми и дори изтананика рефрена на Държавния университет в Охайо, преди да отбележи: „Трябва да се успокоя с тази моя любов към Охайо. Трябва да спечелим и Мичиган.”

Със сигурност, в речта на Ванс проличаха идеите на Тръмп, като нападките срещу Байдън, че е дал на Китай „мила търговска сделка, която унищожила работните места на средната класа“ и че Тръмп „не се нуждае от политика, но страната има нужда от Тръмп .”

Имаше и реплики взети директно от биографията му „Hillbilly Elegy – от това Ванс да съобщи за майка си, която беше в публиката, че от „10 години е чиста и трезва“, до това да говори за гробищния парцел на семейството си.

Какво обаче Ванс не спомена: Не спомена за критичните му коментари за Тръмп в миналото, позициите му относно абортите и ситуацията в Украйна.

Речта като цяло беше малко по-нова версия от самохвалството на Тръмп за твърдолинейната имиграционна политика, и опит да се спечелят бедните и гласоподавателите от средната класа в целия политически спектър.

Уша Ванс излиза на сцената

В сряда не беше само представянето на Джей Ди Ванс пред американската публика. Беше и това на съпругата му Уша Ванс.

Години наред Джей Ди описва съпругата си, с която се запознава, докато посещават Юридическия факултет на Йейл, като ключова част от неговия успех. По време на кампанията му за Сената през 2022 г. тя използва медийните си изяви, за да му помогне да го хуманизира и да го защити от критики, че е променил възгледите си.

На сцената в Милуоки Уша Ванс изложи биографията на съпруга си и го сравни със своята. За разлика от него, тя сподели, че е отгледана в семейство от средната класа в предградие на Сан Диего от двама любящи родители, индийски имигранти.

Но, както тя отбелязва, Джей Ди се адаптирал към различията между тях.

„Когато Джей Ди ме срещна, той подходи към нашите различия с любопитство и ентусиазъм“, сподели тя. „Това, че той и аз изобщо се срещнахме, камо ли да се влюбим и оженим, е свидетелство за тази велика страна.“

Тръмп, който и снощи бе с превръзка на простреляното си в събота дясно ухо, гледаше Ванс от семейната си ложа и често се усмихваше.

*Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са ДЕБАТИ.БГ