Начало Избор на редактора Десницата в Австрия набира скорост: Защо изборите имат значение и за България

Десницата в Австрия набира скорост: Защо изборите имат значение и за България

14
избори в Австрия

Социологическите проучвания преди парламентарните избори в Австрия потвърждават тенденцията от последните месеци и според тях

дясната Австрийска партия на свободата ще спечели предстоящите избори

за Национален съвет на 29 септември.

Вестник „Стандард“, който обобщава резултатите от различни допитвания до гражданите, в които разликите са незначителни, посочва, че партията е на първо място с 27 процента.

Народната партия затвърждава втората позиция с 25 процента, следвана от Социалдемократическата с 21 процента.

Доста след първата тройка се нареждат НЕОС с 10 процента, Зелените – с 8 и Партията на бирата – с 4 процента. Под 4-процентната бариера вероятно ще останат Комунистическата партия – с 3 процента и останалите малки партии.

Променено е доверието на избирателите, в политическите партии: В сравнение с предишните избори Партията на свободата печели 11 процента, Народната губи 13 процента, Социалдемократическата остава на същото ниво, НЕОС печели два, а Зелените губят 6 процента.

При тези предполагаеми изборни резултати, разпределението по мандати в парламента би изглеждало по следния начин: Австрийската партия на свободата би разполагала с 54 мандата /плюс 24/, Народната пария – с 50 мандата /минус 21/, Социалдемократическата – с 42 мандата /плюс 2/, НЕОС – с 20 мандата /плюс 4/, Зелените – с 16 /минус 10/.

При такова разпределение на депутатските места са възможни няколко двупартийни и трипартийни коалиции, коментират политическите наблюдатели.

С какво изборите в Австрия са важни за България?

Австрийският глас е важен са пълноправното членство на България в Шенген. Досега страната, заедно с Нидерландия, имаха резерви относно влизането на страната ни в шенгенското пространство.

През последните месеци обаче в Европа се наблюдава затягане на граничния контрол, а австрийското министерство на вътрешните работи изпрати още полицейски подкрепления на унгарско-сръбската граница като мярка срещу мигрантските потоци и като част от пакет за облекчаване на натиска на границите на Австрия.

Към момента общо 140 полицаи от Австрия са разположени в различни страни от Западните Балкани за оказване на подкрепа при борбата с незаконната миграция и каналджиите на мигранти.

Австрия все още е твърдо против влизане на страната ни в Шенген и не е ясно дали има някаква промяна в позицията. Въпреки че политици в страната са давали многократно намеци, че е възможно смекчаване на австрийската позиция, то сега след изборите това изглежда по-малко вероятно.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия има намерение да ускори процеса, като призове за влизане на България и Румъния в Шенген и по суша.

На 10 октомври 2024 г. европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници на България и Румъния и така двете държави да станат пълноправни членки на Шенген.