Начало Водещи Десислава Микова за ДЕБАТИ.БГ: Здравната цена не е включена в стойността на...

Десислава Микова за ДЕБАТИ.БГ: Здравната цена не е включена в стойността на електроенергията, но я плаща цялото общество

144
Десислава Микова
Кадър: БНТ

Десислава Микова е журналист и активист за чиста околна среда. Работи като координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс – България“.

– Г-жо Микова, бяха изнесени данни от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) за броя на човешките животи, които могат да бъдат спасени от намаляването на вредните емисии от въглищните централи. Бихте ли дали подробности за начина, по който е направено това изследване?

– Учените от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух вземат данните от източниците на вредни емисии, които включват ТЕЦ-овете в България. Използват най-новите научни изследвания и компютърен модел, за да изчислят ефекта върху общественото здраве и здравната система в различни сценарии за отказ от въглища.

Тоест, изследването взема предвид здравната цена в различни сценарии.

Според данните, въглищата продължават да произвеждат 40% от електроенергията в България, но този процент намалява, докато трансформацията на енергийния сектор продължава. Важно е да се направи план за компенсация за работни места и преквалификация във въглищните региони, като се вземат предвид тези тенденции.

Още интервюта – четете тук