Начало Водещи Депутатите разглеждат промени в парламентарни комисии

Депутатите разглеждат промени в парламентарни комисии

119
парламентарен контрол
Снимка: БТА

Депутатите ще разгледат четири проекта за промени в постоянни парламентарни комисии, според проектопрограмата за работа през седмицата на Народното събрание (НС), публикувана на страницата му.

Теменужка Петкова предлага Маноил Манев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС да оглави комисията по вътрешна сигурност, като ще замени Десислава Атанасова, която стана конституционен съдия миналата седмица. Освен това, Христо Терзийски и Валентин Радев от ГЕРБ-СДС също са предложени за заместници-председатели на комисията.

Другият проект предвижда Милена Димова от ГЕРБ-СДС да стане член на Комисията по правни въпроси, като трябва да бъде освободена от комисията по въпросите на Европейския съюз. От ГЕРБ-СДС се предлагат още Валентин Радев и Драгомир Драганов да станат членове на Комисията по околната среда и водите.

Седмична програма

Седмицата включва първите четения на изменения в Закона за енергетиката, внесени от представители на „БСП за България“, както и в Гражданския процесуален кодекс на Министерския съвет. Измененията в Закона за енергетиката на левицата са свързани с дейността на оперативния дежурен персонал в подземни ВЕЦ и ПАВЕЦ, като се предлага двусменен режим на работа.

Също така, НС ще обсъди измененията в Закона за здравното осигуряване, които целят да спестят публични ресурси от средствата, които заплаща НЗОК за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Новият механизъм трябва да влезе в сила от 1 юли 2024 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук