Начало Водещи Делян Добрев: Лично Борисов избра министрите в проектокабинета „Желязков“, а не Пеевски

Делян Добрев: Лично Борисов избра министрите в проектокабинета „Желязков“, а не Пеевски

49
Делян Добрев
Делян Добрев

Знаех много добре, че присъствам в папката на Росен Желязков да бъда министър на енергетиката. С мен лично говори Бойко Борисов за това. Съгласих се да участвам в предстоящ кабинет. Ако утре се явим в зала, вероятно ще бъдем избрани с много малко мнозинство и можем да се окажем и камикадзета. Ако ме сменят до утре и не бъда министър, няма да има проблем за мен. Така Делян Добрев от ГЕРБ отговори на въпрос на Би Ти Ви дали е знаел, че е номиниран за министър.

Ако някой каже махате Делян Добрев, за да ви подкрепим кабинета, аз сам ще го направя, защото сме в такава ситуация, че е важно да има редовно правителство. Имаме много работа по важни върпоси и тя трябва да продължи. Стратигическите ни цели ще бъдат по-лесно постижими, ако имаме редовен кабинет, посочи той.

Делян Добрев обясни, че не преговарят с останалите партии, тъй като са разбрали, че не искат да влизат в коалиция с тях. Според него колкото и какъвто и да е хоризонтът на това правителство, то ще успее да си свърши работата.

„За да запазя добрия тон, аз няма да ви дам сега пример за търговия на депутати. Ние не правим така. За нас, както и за ПП-ДБ, са най-важни еврозоната и Шенген. Колегите нека да ни подкрепят, достатъчни са 10 депутати да гласуват за нас. Борисов постъпи държавнически преди една година, като подкрепи мандат на втората партия. Сега е редно Продължаваме промяната-Демократична България да проявят разбиране и да подкрепят кабинета. Не моля никой за сътрудничество, просто се надявам и те да имат държавническо поведение. Защото те са партията, която има същите стратегически цели като нас“. обясни той.

„С ДПС не ни стигат гласовете, затова няма как да съставим кабинет“, подчерта Добрев и добави:“ Ние търсим по-широка подкрепа. Не че им има нещо на ДПС“.

По думите му утре ще стане ясно всичко. Предложеният проектокабинет с кандидат-премиер Росен Желязков е изцяло от ярки политически фигури на ГЕРБ, каза Добрев.

„Нали не виждате никъде хора на ДПС? От Движението искат просто да има стабилен кабинет“, подчерта той.

„Според мен всички министри са подбрани лично от Бойко Борисов, а не от Делян Пеевски“, добави Добрев.

„Нямам никаква представа за това, дали има връзка между Калин Стоянов и Делян Пеевски, проблемът с него стана заради Кирил Петков. Причината е, че Стоянов не искаше да назначи човек на Петков“, заяви той. И допълни, че ако вътрешният министър Стоянов е бил назначил въпросния човек, нямало да има никакви проблеми и нямало да се знае „за пачките и схемите“.