Начало Свят Девет месеца след атаката на „Хамас“: Масови протести в Израел

Девет месеца след атаката на „Хамас“: Масови протести в Израел

64
протести Израел
Снощните протести с искане за освобождаване на заложниците и предсрочни избори в Тел Авив. Снимка: AП/БТА

Гражданите на Израел отново се включиха в демонстрации по цялата страна с искане властите да ускорят освобождаването на държаните в ивицата Газа заложници и да проведат предсрочни избори, съобщават медиите, цитирани от БТА.

Според израелските издания днес се навършват девет месеца от атаката на екстремистичното движение „Хамас“ срещу страната, което доведе до настоящата криза в Близкия изток.

Протестите се провеждат на 30 места в страната. В 6:29 часа сутринта (българско време) стотици демонстранти се събраха пред къщите на израелски министри и депутати, включително министъра на отбраната Йоав Галант и вътрешния министър Израел Кац.

Демонстрантите изразиха несъгласие, блокирайки кръстовища и провокирайки движението по големите магистрали. В кибуца Ор Ханер демонстрантите закачиха специални балони, символизиращи жертвите на нападенията и заложниците.

„Тази вечер са планирани масови протести в Тел Авив и Йерусалим“, съобщи вестник „Таймс ъф Израел“.

От октомври 2023 г. в Израел се провеждат редовни протести в подкрепа на заложниците. Най-голямото събрание се състоя в Тел Авив край правителствения комплекс.

Усилията за постигане на споразумение между Израел и „Хамас“ се ускориха, но все още има различия в становищата на страните, отбелязва Ройтерс.

Според здравните власти в Газа при офанзивата загинаха над 38 000 палестинци, докато в Израел бяха убити 1 200 души и над 250 бяха взети за заложници.

Още международни новини – четете тук