Начало България „Да, България“ ще искат сваляне на имунитета на Пеевски

„Да, България“ ще искат сваляне на имунитета на Пеевски

84
Делян Пеевски
Делян Пеевски
Снимка: БТА

Инициативата „Да, България“ настоява главният прокурор да свали имунитета на Делян Пеевски.

Причината – получили са писмо от Цветан Василев, което разкрива рекет от страна на Пеевски, обяви партията във Facebook.

През средата на август, бившият управител на КТБ и обвиняем във фалита на банката беше изслушан в парламентарна комисия.

Цветан Василев: Аз, Еврото и Пеевски имахме съседни апартаменти в Банско

Тогава той разкри, че зад псевдонима ДП1 в документите от делото се крие името на Делян Пеевски.

Към средата на 2013 г., КТБ кредитира активно проекти на семейството на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, но Василев разбра, че Пеевски няма намерения да върне кредитите.

Заседанието на специализираната парламентарна комисия за разкриване на обстоятелства и факти около групите за влияние в съдебната система – Петьо Еврото и Марти Божанов-Нотариуса, беше бойкотирано от депутати на Делян Пеевски.

Бойкотът беше подкрепен и от администрацията на парламента, която не осигури необходимата техника на депутатите, за да се извърши изслушването на Цветан Василев, настояващ в Сърбия.

Прокуратурата отказва да извърши разпита му отдалечено. Затова протоколът от заседанието на комисията с изказванията на Цветан Василев беше предаден на прокуратурата.

Досега държавното обвинение не съобщи дали са предприети действия по сигнала.

Важно е приносът на парламентарната комисия, тъй като тя удостовери това, което обществото считаха за публична тайна. Така позицията на укриващия се вече десет години банкер беше официално призната за първи път.