Начало Водещи ДАНС откри двама руски шпиони, представяли се с фалшиви документи като българи

ДАНС откри двама руски шпиони, представяли се с фалшиви документи като българи

104
ДАНС

Службата за вътрешна сигурност приложи забрана за влизане в държавата на двама души, идентифицирани като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация.

Съгласно заповедта на председателя на Службата за вътрешна сигурност от 26.02.2024 г., руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руската Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, бяха обект на принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз“ за период от 5 години.

Открит е периодът, през който двете лица пребивават на територията на Република България, представяйки се като български граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

Според информацията, събрана от Службата за вътрешна сигурност, Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участващи в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, с цел извършване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Според информацията, главната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната е било набавянето на необходимите им български самоличностни документи и убедителни биографични данни, потвърждаващи автентичността на тези личности, които да бъдат използвани за извършване на разузнавателни дейности извън територията на Република България.

Още новини от деня – четете тук