Начало Водещи Гюнер Тахир: Доган казваше, че той е създал ДПС и той ще...

Гюнер Тахир: Доган казваше, че той е създал ДПС и той ще го закрие

891
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир
Снимка: БНТ


Проблемите, които са довели до оставката на Мустафа Карадайъ, се припокриват с тези на Лютви Местан. Това твърди Гюнер Тахир, бивш член на ДПС и един от основателите на партията, в интервю за БНР. Той прогнозира, че Карадайъ няма да разкаже защо е напуснал своя пост.

„Това е типично за наемниците. И Местан, и Карадайъ бяха наети от Ахмед Доган, за да служат на неговите интереси, защото и двамата не са естествени лидери на партията“, коментира Тахир.

Тахир разказва, че още в началото на 90-те години, когато ДПС беше създавана, Ахмед Доган им е казвал на заседание на Централното ръководство, че „с времето партията ще играе важна роля и след това ще бъде разпусната, защото няма да има нужда от такава политическа формация“.

„Мисля, че този момент настъпи! Доган ни предупреждаваше, че той ще основе партията и ще я затвори“, казва Тахир.

Според него фактът, че Ахмед Доган все още се задържа на върха на ДПС преди провеждането на Националната конференция, означава, че още не е изготвена формула за преформатиране на партията и се предава на тези, които го изроват, или ще бъде затворена.

„За 34 години Доган не е повдигал основните проблеми на своите избиратели пред управляващите и не е намерил решение за тях. Това е било изгодно както за леви, така и за десни партии в България“, добавя той.

Гюнер Тахир изразява предположението си, че и заместникът на Карадайъ, Ахмед Ахмедов, също е свързан със схемата.

Още актуални коментари – четете тук