Начало Свят Грузия се насочва към сближаване с Русия. Управляващата партия обяви победа на...

Грузия се насочва към сближаване с Русия. Управляващата партия обяви победа на парламентарните избори

39
Основателят на партия "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили гласува на парламентарните избори/ Грузия
Основателят на партия „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили упражнява правото си на глас в секция в Тбилиси. Снимка: БТА

Управляващата партия в Грузия съобщи за победа на проведените вчера парламентарни избори. Опозицията нарича вота „конституционен преврат“ и това може да застраши страната в нейните усилия за членство в Европейския съюз, съобщава БТА.

Ако частичните резултати потвърдят победата на партия „Грузинска мечта“ (ГМ), Грузия може да насочи вниманието си към Русия.

Брюксел критикува политиката на „Грузинска мечта“ и казва, че изборите ще бъдат от решаващо значение за възможностите на Тбилиси да се присъедини към ЕС.

Централната избирателна комисия съобщи, че след броенето на над 70% от гласовете, ГМ води с 53%, докато основният опозиционен съюз има 38%.

Това означава, че „Грузинска мечта“ ще има 89 депутати в 150-членния парламент – достатъчно за управление, но няма да има конституционно мнозинство, което тя беше насочила към постигане, за да може да направи съществени конституционни промени. Окончателните резултати се очаква да бъдат ясни по-късно днес.

„ГМ осигури солидно мнозинство,“ каза изпълнителният секретар на партията Мамука Мдинарадзе.

Лидерът на опозиционното Единно национално движение (ЕНД) Тина Бокучава, която води кампания с превропейски послания, нарече резултатите „манипулирани“ и изборите „откраднати“.

„Това е опит за открадване на бъдещето на Грузия,“ каза тя и настоя, че ЕНД няма да приеме резултатите. „Надяваме се, че опозицията ще бъде единна в призивите за действие, които ще последват в следващите часове.“

Лидерът на „Коалиция за промяна“ (на грузински „Ахали“), Ника Гварамия, описа резултата от вота като „конституционен преврат“, извършен от правителството. „Грузинска мечта“ няма да остане на власт,“ твърди той.

Опозицията организира масови протести през последните месеци срещу опитите на властта да ограничи демократичните свободи и да отклони страната си от прозападния курс.

Различни екзитполове, обявени след края на изборния ден, показваха победа както за управляващата партия, така и за опозицията.

Проевропейски настроеният президент Саломе Зурабишвили поздрави „Европейска Грузия въпреки опитите за манипулиране“ на вота, след като един от екзитполовете даде предимство на опозицията.

След като друг показа, че ГМ печели изборите, основателят ѝ, милиардерът Бидзина Иванишвили, поздрави „успеха“ на ГМ следизборен митинг.

„Уверявам ви, че нашата страна ще постигне големи успехи в следващите четири години. Ще свършим много работа,“ каза той.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който също е приятелски настроен към Москва, поздрави ГМ в социалните мрежи за „съкрушителната победа“.

Жителите на Тбилиси изразиха различни мнения за бъдещето на страната си по време на гласуването.

„Разбира се, гласувах за Европа. Защото искам да живея в Европа, а не в Русия. Затова гласувах за промяна,“ сподели 18-годишният студент Александър Гулдани.

Но Гига Абуладзе, която работи в детска градина, мисли, че Грузия „трябва да бъде приятел както с Русия, така и с Европа“.

Опозиционните партии съобщават за случаи на подправяне на бюлетини и заплашване по време на гласуването.

Зурабишвили заяви, че има „силно обезпокоителни случаи на насилие“ в някои секции.

В социалните мрежи беше разпространен видеозапис, на който се вижда бой между десетина мъже пред място за гласуване в предградията на Тбилиси.

Друг видеоклип показа сблъсъци пред офиса на ЕНД, чийто основател, бившият президент Михаил Саакашвили, е в затвора.

Регистрирани бяха и случаи на подправяне на бюлетени в село Садахло.

Управляващата партия, на власт от 2012 г., първоначално следваше либерален прозападен политически курс. Но през последните две години тя смени посоката си.

В основата на нейната кампания беше конспиративна теория за „глобална партия на войната“, която по нейно мнение контролира западните институции и цели да затегчи Грузия в руско-украинския конфликт, указва източникът.

В страна, изправена пред руската инвазия през 2008 г., партията предложи на избирателите послания за заплахата от война, която само ГМ може да предотврати.

Русия все още поддържа военни бази в двата сепаратистки региона.

Контраверсният закон за „чуждото влияние“, приет през тази година, предизвика масови протести и беше критикуван като мярка, вдъхновена от Кремъл, за потушаване на инакомислещето.

Управляващата партия предприе кампания срещу сексуалните малцинства, включително забрана на хомосексуалната „пропаганда“, анулиране на еднополови бракове, сключени в чужбина, и забрана на транссексуалните промени.

Още международни новини – четете тук