Начало Свят Григор Лилов: Атентатът в Москва е инсценировка на ФСБ

Григор Лилов: Атентатът в Москва е инсценировка на ФСБ

94
Обвинените за атентата в Москва Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода, Шамсадин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов

На възникналата ситуация в руския център „Крокус“ близо до Москва едно мнение излага, че това е инсценирано от руската ФСБ. Това станало ясно от видео, което разкрива монтиране на участъци от тренировките за предстоящия терористичен акт. Това мнение е споделено от журналиста Григор Лилов в своя пост в социалната мрежа Фейсбук.

Според него в разпространеното видео се забелязват няколко несъответствия, които подсказват, че материалът е монтиран. Освен това той изтъква, че в участието на терористите липсват определени елементи, които може да бъдат отбелязани само чрез внимателен анализ.

Изказването на Лилов, че извършителите на дадения акт не биха заснемали действията си, за да не бъдат открити, задълбочава теорията му за инсцениране на събитието от руските органи.

От записите се вижда, че членовете на групата не са достатъчно въоръжени за извършване на подобна акция. Според Лилов това е още един аргумент в полза на тезата за фалшификация.

Журналистът заявява, че единствено Федералната служба за сигурност може да координира подобна акция, като намеква, че публичното разкриване на случая е постигнато с цел определени политически и пропагандни цели.

Според Лилов, цялото събитие може да бъде разгледано като част от политическа игра, която има за цел укрепване на съществуващите властови структури и продължаващо мобилизиране на обществото в руската федерация.

Въпреки че реалните факти за инцидента са неясни, мнението на Лилов е, че културният и политическият контекст в съветската държава оказва сериозно влияние върху развитието на случилото се.

Още новини от деня – четете тук