Начало Новини Гран При на Португалия по мотоциклетизъм остава в календара на MotoGP за...

Гран При на Португалия по мотоциклетизъм остава в календара на MotoGP за следващите две години

34
Гран При на Португалия по мотоциклетизъм остава в календара на MotoGP за следващите две години

Гран При на Португалия ще бъде част от следващите два сезона в MotoGP и ще се проведе на пистата „Алгарве“ в Портимао, съобщиха организаторите.

Надпреварата се завърна в календара през 2020-а след осемгодишно отсъствие и оттогава се провежда на тази писта.

Смъртта на главния изпълнителен директор на пистата Пауло Пинейро по-рано тази година доведе до спекулации, че тя ще бъде извадена от списъка със стартовете. След това португалският пилот Мигел Оливейра, който ще се състезава за отбора на „Ямаха“ в MotoGP от следващия сезон, призова правителството на страната да подкрепи надпреварата.

„Говорим за събитие, което има уникалната способност да популяризира Португалия като туристическа дестинация и като организатор на големи спортни състезания. Подкрепяйки организирането на тези инициативи, ние укрепваме репутацията и привлекателността на страната и това е много важно от гледна точка на туризма“, се казва в изявление португалският държавен секретар по туризма Педро Мачадо.

Тазгодишното Гран при на Португалия се проведе през март и беше спечелено от Хорхе Мартин от „Pramac Racing“.

„Много сме щастливи да обявим, че ще останем в Португалия поне още две години. Откакто за първи път дойдохме на тези писта, тя се превърна в любимо място за много фенове и състезатели и е лесно да се разбере защо“, каза Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на „Дорна Спортс“.

Сезон 2025 трябва да започне през март с Гран При на Тайланд.