Начало Свят Горите по света не са успели да ограничат климатичните промени през 2023...

Горите по света не са успели да ограничат климатичните промени през 2023 г., показва проучване

39
гора

През 2023 година горите и другите сухоземни екосистеми не успяха да ограничат климатичните промени. Сериозното засушаване в амазонските дъждовни гори и горските пожари в Канада пречиха на техните способности да абсорбират въглероден диоксид. Това допринесе за рекордното количество въглероден диоксид, което навлязло в атмосферата на Земята през миналата година, увеличавайки глобалното затопляне.

Растенията играят важна роля в забавянето на климатичните промени, тъй като поглъщат огромни количества въглероден диоксид – основен парников газ, причиняващ глобалното затопляне. През 2023 година обаче растителният свят не успя да се справи с тази задача.

Изследване показва, че причините за това включват рекордно високите температури в световен мащаб, които изсушиха амазонската растителност и други тропически гори. Това осуети техните усилия да поглъщат повече въглерод, като същевременно допринесе за горските пожари в Канада.

Специалисти предупреждават, че намаляването на поглъщането на въглерод може да има сериозни последици. Въпреки че колебанията в поглъщането на въглерод са нормални, превръщането на събитията от 2023 г. в тенденция би било тревожно. Това нарушава екосистемата и може да засили климатичните промени в бъдеще.

Учените се надяват, че изследванията им ще допринесат за по-добро разбиране на влиянието на климатичните промени върху растенията и как те могат да бъдат защитени по-ефективно.