Начало Свят Гореща вълна в Русия: В Москва бе счупен рекорд от 1917 г.

Гореща вълна в Русия: В Москва бе счупен рекорд от 1917 г.

39
Гореща Вълна в Русия
Снимка: БТА

Русия преживява някои от най-големите горещини от последно време, като в Москва днес беше поставен нов рекорд от 1917 година. Температурите в редица градове в най-голямата държава по територия в света достигнаха над 35 градуса по Целзий, съобщи агенция Ройтерс.

В Москва, където зимата температурите понякога падат до минус 40 градуса по Целзий, термометърът скочи до 32,7 градуса по Целзий на 3 юли, като се подобри рекордът от 1917 година за този ден с половин градус, съобщи метеорологичният център ФОБОС.

Нови рекорди бяха поставени от Тихоокеанското крайбрежие на Русия до сибирските градове и европейските части на Русия, според ФОБОС.

Горещото време доведе до огромно увеличение на търсенето на климатици и вентилатори, а жителите на Москва консумираха невиждани количества сладолед и студени напитки. Вода беше раздавана на пътниците в метрото и в многобройни влакове, съобщи БТА.

Кметът на Москва Сергей Собянин призова гражданите на града, който се отличава с население от над 20 милиона души, да вземат предпазни мерки и да избягват излизането на открито по време на най-горещите часове на деня.

„През деня температурата на въздуха ще надвиши климатичната норма и отново ще се покачи над 30 градуса“, каза Собянин.

Той предупреди, че за утре се очакват гръмотевични бури и възможни градушки.