Начало България Голяма изложба за траките в музея „Гети“ в Лос Анджелис ...

Голяма изложба за траките в музея „Гети“ в Лос Анджелис Сребърен киликс с позлатено изображение на Херакъл и Диомед ще представи РИМ-Велико Търново в изложбата на тракийското наследство

19
Голяма изложба за траките в музея „Гети“ в Лос Анджелис
                                                                                                Сребърен киликс с позлатено изображение на Херакъл и Диомед ще представи РИМ-Велико Търново в изложбата на тракийското наследство

Със сребърен киликс с позлатена гравирана сцена, изобразяваща митологичния осми подвиг на Херакъл, ще участва РИМ-Велико Търново в изложбата, посветена на тракийското наследство в музея „Гети“ в Лос Анджелис.

Сребърен киликс с позлатена гравирана сцена, изобразяваща митологичния осми подвиг на Херакъл- победата над тракийския цар Диомед, ще участват в изложбата „Древна Тракия и античният свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“ в музея „Дж. Пол Гети“, Лос Анджелис, САЩ, каза за БТА директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов.

Експонатът е част от находките, открити в землището на великотърновското село Къпиново, при спасителни археологически дейности през 1987 година. Съдът, част от цял ансамбъл, е открит при изравнителни дейности в двора на една от почивните станции в местността Стубел. След откриването му започват разкопки под ръководството на проф. Диана Гергова в продължение на две години. 

Киликсът е чаша за ритуално пиене на вино по време на пир, а пировете са един от основните начини за комуникация между тракийските аристократи в онези времена, посочи Църов. Всеки местен династ е имал свита от приближени и именно чрез пиршеството показвал благоразположението си към поканените. 

Този киликс е бил част от сервиз за пир на един от тракийските династи, обитавали района на село Къпиново, което се намира в Предбалкана, северно от Стара планина. Хипотезата е, че става дума за ритуално „погребение“ на съдове, осъществено след голямо събрание с участието на управниците на живеещите в съседство племенни групи. Киликсът е изработен в елинско ателие и попада при местните траки като дар или военна плячка, смятат специалистите. Височината на съда е 4,1 см, диаметърът – 13 см, а теглото 187, 52 гр.  Датировката му е от IV век преди Христа. Хипотезата е, че става дума за ритуално „погребение“ на съдове, осъществено след голямо събрание с участието на управниците на живеещите в съседство племенни групи. 

Киликсът е бил представян през годините в различни изложби във Франция, САЩ, Италия, Холандия, както самостоятелно, така и с други предмети от съкровището край село Къпиново.

Две са големите археологически находки от времето на траките в този периметър край Велико Търново, които се съхраняват в Регионалния исторически музей. 

Това са съкровищата от землището на село Къпиново и от погребението на тракийски аристократ в района на село Големаните, което се намира на около 35 километра западно от Къпиново, посочи Църов. Открити са случайно, но представляват цялостни комплекси, което е най-ценно за археолозите, каза Църов.

По думите му в целия този предпланински район, както и в равнинната част има множество податки, че тук е имало добре развита тракийска цивилизация. Територията на днешната Великотърновска област е била етническата и културна граница между различни тракийски племена и все още не е изследвана детайлно.

Както БТА писа, четиринадесет музея от България с общо над 150 предмета ще участват в изложбата „Древна Тракия и античния свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“ в музея „Дж. Пол Гети“, Лос Анджелис, САЩ. Българските предмети представляват над 90% от всички експонати, включени в изложбата. Експозицията ще продължи от 3 ноември до 3 март 2025 г. 

(Следва)