Начало България Година по-късно: Нови наводнения в община Царево

Година по-късно: Нови наводнения в община Царево

24
Царево
Снимка: Община Царево

Силните дъждове в близост до Царево доведоха до наводнения на къмпинг „Нестинарка“.

Това се случва точно година след смъртоносните наводнения, които отнеха живота на трима души.

Равносметката след потопа: Три жертви, сред тях – председателката на съда в Царево

Голямо количество дъжд падна в района на Царево. По първоначални данни количеството валежи е около 100 литра на квадратен метър, съобщава БНР.

Наводнен е паркингът на хотелският комплекс и улицата до него. Според очевидци водата достига около 60 см височина. В момента се извършва отводняване.

Водата произлиза от незастроени територии. В момента ситуацията на територията на община Царево е под контрол“, споделя кметът на Царево за БНТ.

От пожарната станция съобщиха, че получили само един сигнал за наводнен приземен етаж на хотел. Няма пострадали хора.

По-късно общината потвърди, че метеорологичната обстановка в областта на община Царево се стабилизира, въпреки интензивните валежи през последното денонощие.

Няма данни за пострадали, има локални наводнения в частни собствености на няколко места.

На места се откриват разкопки на ВиК и някои проблеми с уличното осветление.

Поради специфичната локация на хотелския комплекс „Нестинарка“ – паркингите и ниския терен там са засегнати. Няма данни за други наводнени обекти в областта на плаж „Нестинарка“ и къмпинг „Нестинарка“.

Общината Царево внесе документи за финансова помощ от държавата за реката и около нея на „Нестинарка“, но все още не е получила финансиране.

Община Царево ще подготви документи за пълна корекция на реката около плаж „Нестинарка“ и отново ще повдигне въпроса за неполучените средства от бедствието през 2023 г. и необходимостта от допълнителни средства за корекция на реки, речни корита и възстановяване на разрушена инфраструктура. Общата необходима сума, за която има внесени документи, но не е одобрена, е около 35 милиона лева, както се посочва в съобщение на общината.