Начало Водещи Глобяват Денков и Промяната за билбордовете с Борисов и Пеевски

Глобяват Денков и Промяната за билбордовете с Борисов и Пеевски

69
Камелия Нейкова, ЦИК
Камелия Нейкова
Снимка: БТА

След като Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на Николай Денков и ПП-ДБ за билбордовете, ще бъде наложена глоба на бившия премиер и партията за нарушаване на формите на агитация и на добрите нрави. Това заяви шефката на ЦИК Камелия Нейкова по БНР.

Припомняме, че в София и Пловдив се появиха билбордове, на които беше изписан въпросът: „Какъв искате да бъде Вашият премиер“, и бяха поставени снимки на Николай Денков – кандидат за народен представител от ПП-ДБ, Бойко Борисов – кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС и Делян Пеевски – кандидат за народен представител от ДПС в изборите на 9 юни 2024 г.

По този повод ЦИК излезе с решение, с което възложи на областните управители на София и Пловдив да свалят билбордовете. Председателят на ЦИК пък беше оправомощен да състави акт на Промяната за установеното нарушение.

Подготовката на изборите върви спокойно, каза още Камелия Нейкова. Тя посочи, че комисията е започнала много по-рано подготовката за произвеждане на вота.

Предстои да бъдат доставени хартиените бюлетини, ролките за машините и последните обучения на Секционните избиратели комисии (СИК), обясни Нейкова. Подготвени са доста материали за подпомагане на членове на СИК. Ако няма грешки в протоколите, приемането им ще е много по-лесно, допълни тя.

Хората, които нямат право да гласуват за Европейски парламент (ЕП), могат да гласуват за Народно събрание, но само на хартия, припомни Камелия Нейкова. Разликата в двата списъка е около 480 000 души. Това са хора с адресна регистрация, според която попадат в т.нар. „забранителен списък“.