Начало България Главчев призна за сръбско-руски натиск за резолюцията за геноцида в Сребреница

Главчев призна за сръбско-руски натиск за резолюцията за геноцида в Сребреница

54
Димитър Главчев
Кадър: БНТ

Временният премиер и външен министър Димитър Главчев съзнава дипломатическото влияние върху българските институции относно гласуването на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

Изтичащо писмо показва, че премиерът е дал указание на българския представител в ООН да гласува „въздържал се“, въпреки че България е съавтор на резолюцията.

Това се разкрива от отговора на Главчев на въпрос от депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кристина Петкова.

Въпросът е внесен в парламента на 22 април, което означава, че преди гласуването в ООН вече имало информация за промяна в позицията на България.

От отговора на Главчев става ясно, че „Република Сърбия, подкрепена от Руската федерация, водеха широкомащабна и агресивна политика против резолюцията“.

В него се цитира:

На 23 април 2024 година посланикът на Република Сърбия в София, г-н Желко Йович, е предал демарш в МВнР, изисквайки България да се противопостави на внесенето на резолюцията за разглеждане в ОС на ООН.

Срещата е проведена един месец преди гласуването на резолюцията на 23 май, но не е ясно с кого е срещнат посланикът и дали Главчев е бил присъства на срещата като външен министър.

Главчев посочва, че процесът на формиране на позицията на страната има множество варианти, които се развиват постоянно.

Според него публикуваното развитие на събитията, което показва указанията за гласуване „въздържал се“, не е окончателно указание към постоянния представител в ООН, въпреки че е изпратено часове преди гласуването.

Без да му бъде поискано, премиерът обяснява и кои държави са гласували „въздържал се“ и „против“.