Начало България Главчев и министърът на енергетиката подписват договори за Вертикалния газов коридор

Главчев и министърът на енергетиката подписват договори за Вертикалния газов коридор

54
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Днес, 6 юни, от 11:00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет ще се подпишат два договора, които започват реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор. Събитието ще бъде в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Тези договори представляват началото на проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура за Вертикалния коридор. Той включва лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, което ще увеличи капацитета за пренос на природен газ от Гърция към България и от България към Румъния.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива, насочена към подобряване на сигурността и диверсификацията на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

Двата договора ще бъдат подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и консорциуми, представляващи български и американски компании.

На събитието ще присъстват и зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на други страни от региона и зам.-посланикът на Словакия.

Представителите на правителството припомнят, че Народното събрание прие решение на 14 март, свързано с инициативата за Вертикален коридор. Министърът на енергетиката е упълномощен да проучи възможностите за европейско финансиране на проектите, свързани с преноса на газ в региона.

Още новини от деня – четете тук