Начало България Главчев готов отново да е служебен премиер

Главчев готов отново да е служебен премиер

19
Димитър Главчев
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Ще изпълнявам ангажиментите си като временен министър-председател, докато държавата не се изправи пред конституционна криза. Важно е да преминем през тази извънредна ситуация без проблеми. В случай, че това помогне за избягването на бъдещи институционални блокажи, аз съм готов да участвам в конституционния процес за определяне на временен премиер. Това заяви временният министър-председател Димитър Главчев през правителствената информационна служба.

По-рано днес президентът Румен Радев отказа да подпише указа за кабинета на номинираната за временен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Причината беше в номинацията на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи. Радев настоя да бъде предложен друг кандидат, но Грънчарова-Кожарева подкрепи служебния министър Стоянов. Тя бе убедена, че той е най-подходящ за вътрешен министър след срещи в МВР.

Поради тези обстоятелства президентът заяви, че няма да подпише указа за кабинета на Горица Грънчарова-Кожарева. Димитър Главчев бързо потвърди готовността си да продължи да остава временен министър-председател.

Той вече беше съгласил да бъде временен министър-председател, преди Радев да номинира Кожарева, като тогава причината му беше за „сваляне на политическото напрежение“.