Начало България Главчев би отбой: Отменя решението за частната детска болница (ОБНОВЕНА)

Главчев би отбой: Отменя решението за частната детска болница (ОБНОВЕНА)

34
Димитър Главчев
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Днес министър-председателят Димитър Главчев даде указание за отмяна на приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София. Ще се търси отговорност от лицата, представили решението за разглеждане от Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Ако днес не бъде представен докладът за отмяна на решението от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев освобождаването на министъра на здравеопазването Галя Кондева от длъжността, се посочва в съобщението.

Напомняме, че решението за частната детска болница, взето от служебния кабинет, предизвика сериозно недоволство, тъй като по този начин се пречи на създаването на държавна болница. Против решението, което подкрепя частните интереси, вече реагираха президентът Румен Радев, ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ.

Промяната дори заяви, че ще се обърне към прокуратурата и ДАНС за въпроса.

След обявлението на правителствената пресслужба, че се отменя решението за създаване на частна детска болница, инвеститорската фирма изпрати писмо до медиите с реакция по въпроса.

„С оглед на общественото и политическо сътресение, причинено от разпространение на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и променя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде коригирано в този аспект“, се посочва в писмото на инвеститорската фирма.

„Решението на правителството от 30 април т.г. за създаване на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница имат за цел създаването на ‘национална частна детска болница’.

От дружеството подчертават високата обща и детска смъртност в страната и важността на инвестициите в здравеопазването за преодоляване на демографската криза и оцеляването на нацията.

Ние изразяваме пълната си подкрепа за изграждането на национална държавна детска болница и уточняваме, че създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя нашата позиция“, съобщиха от фирмата.