Начало България ГЕРБ и ИТН атакуват машинния вот точно преди изборите

ГЕРБ и ИТН атакуват машинния вот точно преди изборите

49
Тошко Йорданов Бойко Борисов

Се готви ново активно мероприятие против машинното гласуване. Този път организаторите поднасят нелепа история с хартията за машините, която ИТН и Борисов раздухаха вчера, сподели кандидатът за депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов във фейсбук профила си.

ЦИК, по предложение на ДПС преди двадесет дни, решава, че общините трябва да унищожат ролките с хартия от местните избори и изпраща писмо до всички общини. ЦИК не взема официално решение, а само изпраща писмо. Столична община отговоря, че не може да изпълни искането за унищожаване, защото има недовършено дело от изборите и казва, че неразползваните ролки се съхраняват в запечатани помещения.

След среща в ЦИК, Столична община и СДВР предлагат охрана вместо унищожаване на ролките. Също така се изпраща писмо до съда за указания относно ролките.

Намеките, че хартията може да бъде използвана за манипулации, са изцяло нелепи и несъвместими с фактите, защото:

1) Не може някой да добави фалшиви разписки в урните без да бъде забелязан от секционната комисия

2) Изборният кодекс изисква различни защити на хартията за всяко изборно събитие

3) Старата хартия е от 2023 г., което я прави неупотребима за манипулации

4) Разписките от машините имат QR код и са защитени, което ги прави невъзможни за манипулации

5) Ако имаше опасност от манипулации, ролките трябваше да бъдат унищожени веднага след изборите, а не месеци по-късно

Призовавам ЦИК да не допуска саботаж на машинното гласуване.

В отговор на обвиненията, кметът на Столична община Васил Терзиев заяви:

Обвиненията в опит за вмешателство от страна на СО не са верни и представляват алтернативна версия.

Столична община е готова да изпълни указанията от ЦИК за унищожаване на ролките. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември 2023 г. и се съхраняват в защитени помещения. Свързахме се с МВР и АССГ, тъй като делото по избора на кмета на София още не е завършило и изборните книжа са доказателства.

За гаранция на сигурността на изборите и спазване на законовите изисквания, СО поиска становище от Административен съд – град София за действията по ролките.

Изпратихме писмо до МВР за охрана на помещенията, където се съхраняват изборните материали. Охраната трябва да продължи до обявяване на резултатите от ЦИК и разпределение на мандатите.

За пълно спазване на процедурите се налага конкретно решение относно достъпа до помещенията, което в момента липсва. Нарушеният достъп може да окаже негативно въздействие върху съдебния процес и върху висящото дело.

Административният съд София-град забрани унищожаването на материали от местните избори в София.

Напомняме, че на местните избори през октомври 2023 г. ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ обвиниха ПП-ДБ в опит за манипулация на изборите. Резултатът беше отмяна на машинното гласуване на първия тур.

Прочетете още новини от деня тук