Начало Свят Генсекът на НАТО: Дойде времето да преосмислим ограниченията за оръжия за Украйна

Генсекът на НАТО: Дойде времето да преосмислим ограниченията за оръжия за Украйна

64
Столтенберг: В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели
Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че било време страните от алианса да преразгледат някои ограничения по отношение на използването на предоставеното на Украйна оръжие за противодействие на Русия, съобщи Ройтерс.

„Някои от союзниците предоставят различни видове военна помощ на Украйна, като някои от тях са наложили ограничения за използването на това оръжие… Това са национални решения“, посочи Столтенберг по време на изказването си на срещата на външните министри на държавите членки на НАТО в Прага. „Въпреки това, гледайки развитието на конфликта, смятам, че е необходимо да разгледаме някои от тези ограничения, за да позволим на украинците да се защитават ефективно“.

Въпреки усилията на украинските власти да убедят правителствата от Берлин до Вашингтон да отпуснат ограниченията върху използването на предоставената подкрепа, допаденият между западните държави относно този въпрос се задълбочава през последните седмици. Докато някои союзници на Украйна настояват, че това е необходимо за легитимната самозащита срещу агресията, други изразяват загриженост, че подобни стъпки биха могли да въведат Запада в конфликта.

По-рано тази седмица, белгийският министър-председател заяви, че използването на изтребителите F-16, които Белгия планира да изпрати в Украйна тази година, ще бъде разрешено само на територията на страната.

Също така, Германия наложи сходни ограничения върху предоставеното тежко въоръжение, включително танкове „Леопард“, посочва БТА.