Начало Новини Газоснабдителни дружества и асоциации са изпратили позиция до КЕВР, в която настояват...

Газоснабдителни дружества и асоциации са изпратили позиция до КЕВР, в която настояват за правила за обществена доставка

14
Газоснабдителни дружества и асоциации са изпратили позиция до КЕВР, в която настояват за правила за обществена доставка

Водещи енергийни компании и браншови асоциации от сектор „Природен газ“ изпратиха официално писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което настояват за спешно приемане на Правила за снабдяване с природен газ от обществения доставчик. Това съобщиха от Българска асоциация „Природен газ“. 

От организацията посочват, че наличието на този нормативен акт е в съответствие с чл. 21, ал. 1, т. 10  от Закона за енергетиката и цели гарантиране на прозрачността и ефективността в процеса на снабдяване с природен газ на регулиран пазар. 

„Въпреки ясно установените законови изисквания, енергийният регулатор по неясни причини години наред забавя този процес“, отбелязват от асоциацията.

В писмото си организациите от сектора подчертават, че неприемането на Правила за снабдяване с природен газ от обществения доставчик създава несигурност на пазара и може да доведе до затруднения за потребителите на природен газ по регулирани цени, като става въпрос за над 150 000 домакинства. 

„Бездействието на регулатора дава възможност на „Булгаргаз“ ЕАД, в качеството му на енергийно предприятие с господстващо положение на пазара на доставка на природен газ, да продължи дългогодишната си практика на безконтролно, ежегодно и едностранно изменение на условията по договорите си с крайните снабдители, без участието на определения по закон регулатор на тези услуги от обществен интерес. Само един от красноречивите примери за резултата от този регулаторен пропуск е, че към датата на подписване на настоящото писмо на територията на България няма нито един подписан и действащ договор за обществена доставка на природен газ“, отбелязват от асоциацията.

Според Закона за енергетиката Правилата за снабдяване с природен газ са задължителни и са важен инструмент за регулация на отношенията между крайни снабдители и обществен доставчик в защита интересите на потребителите. В изпратената позиция енергийните компании подчертават необходимостта от ясно дефинирани условия и механизми, които да осигурят равнопоставеност и справедлив достъп до природен газ. Те напомнят и за множеството проведени разговори и поети ангажименти от страна на КЕВР, които до момента остават без какъвто и да е резултат.

С писмото си компаниите настояват за спешни действия по осигуряване на по-добра предвидимост и стабилност в сектора, като определят двуседмичен срок, в който енергийният регулатор да започне процедура по приемане на дълго отлагания нормативен акт. Сред подписалите позицията са „Българска асоциация Природен газ“, „Българска газова асоциация“ и крайните снабдители с природен газ по регулирани цени на територията на България – „Ситигаз България“ ЕАД, „Севлиево газ-2000“ АД, „Газинженеринг“ ООД, „Аресгаз“ АД, „Балкангаз-2000“ АД, „Комекес“ АД, „Костинбродгаз“ ООД, „Правецгаз-1“ АД, „Овергаз Мрежи“ АД.

БТА припомня, че преди дни на открито заседание КЕВР обсъди доклад по внесеното на 11 септември заявление на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за октомври. След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през м. октомври да бъде 63,87 лв. за мегаватчас (/MWh) (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).