Начало България В „триъгълника на властта“: Протест срещу закона за ЛГБТ, подписан от Радев,...

В „триъгълника на властта“: Протест срещу закона за ЛГБТ, подписан от Радев, и контрапротест

39
Засилено полицейско присъствие на протеста и контрапротеста Снимка: БТА
Засилено полицейско присъствие на протеста и контрапротеста
Снимка: БТА

Две демонстрации се провеждат в „триъгълника на властта“ в центъра на София. Едната е протест пред президентството срещу законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация, с искане към президент Румен Радев да наложи вето. Другата е подкрепа на промените и се провежда пред Народното събрание.

В района има увеличено полицейско присъствие.

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, изразявайки отношението си към тях, според прессекретариатът му.

Парламентът вече е приел промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация и/или различна полова идентичност. Подкрепиха ги с 135 гласа, против бяха 57, а 8 се въздържаха.

7038 граждани и 76 НПО внесоха писмо до президента с искане да наложи вето върху промените. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека изрази загрижеността си от новите законови промени в България и призова Румен Радев да не ги подпише.