Начало Новини В Скопие започна десетото издание е литературния фестивал "BookStar", с участието на...

В Скопие започна десетото издание е литературния фестивал "BookStar", с участието на българската писателка Здравка Евтимова

24
В Скопие започна десетото издание е литературния фестивал "BookStar", с участието на българската писателка Здравка Евтимова

Българската писателка и преводач Здравка Евтимова участва в първия подкаст, от започващия днес европейски литературен фестивал „BookStar“, който се провежда в Скопие. Тя е една от специално поканените от организатора на фестивала, фондация „Метаморфозис“, автори от няколко европейски държави, които до 3 октомври ще участват в различни литературни прояви в рамките на десетото издание на фестивала. 

„Радвам се, че програмата е толкова изпълнена със срещи и разговори, което е доказателство за  внимателния и огромен труд на организаторите. Този фестивал е начин не само да се свържем с други хора, които пишат, но и да докажем, че уважението, респектът  към другия творец, е пътят напред”, каза пред БТА Здравка Евтимова. Във вторник, тя ще участва, заедно с португалския писател Хосе Луис Пейшото в разговор, наречен „Дух и тяло миграция и (р)еволюция”. 

На различни места в Скопие, в рамките на фестивала писатели от няколко европейски страни участват в четения, срещи, дебати, представяния, филмови прожекции и др. Сред авторите, които Скопие посреща тази година, са Йон Калман Стефансон (Исландия), Алесандро Барико (Италия), Кристиян Новак (Хърватия), Здравка Евтимова (България), Хосе Луис Пейшото (Португалия), Игор Мароевич (Сърбия), Паола Перети (Италия), Фарук Шехич (Босна и Херцеговина) и Мирженка Чехова (Чехия).

По повод десетото издание, тази година за първи път се присъжда специалната награда „BookStar х10”, чийто носител е италианският писател Алесандро Барико, а лауреат на традиционната награда  BookStar за 2024 г. е исландският писател Йон Калман Стефансон.

С десетото си издание европейския литературен фестивал, чийто партньор е Българския културно-информационен център в Скопие „иска да насърчи промяна, която чрез страниците и читателя да бъде отразена в обществото“.