Начало Новини В Скопие бе отбелязана 100-годишнината на ФИДЕ с участието на гросмайсторите Найджъл...

В Скопие бе отбелязана 100-годишнината на ФИДЕ с участието на гросмайсторите Найджъл Шорт, Антоанета Стефанова и Петър Арнаудов

34
В Скопие бе отбелязана 100-годишнината на ФИДЕ с участието на гросмайсторите Найджъл Шорт, Антоанета Стефанова и Петър Арнаудов

Въпреки топлото време в Скопие десетки любители на шахмата се включиха в отбелязването на 100 годишнината на Световната шахматна федерация (ФИДЕ), организирана от Шахматната федерация на Северна Македония, за да се срещнат и да изиграят по партия шах с гостите на събитието – британския шахматен гросмайстор и директор по развитието на шахмата във ФИДЕ Найджъл Шорт и българските гросмайстори Антоанета Стефанова и Петър Арнаудов, които се включиха в събитието.

Найджъл Шорт поздрави присъстващите от името на ФИДЕ и изрази задоволството си, че Скопие се включва в честванията на годишнината, които се случват по цял свят, припомняйки си как преди години е бил в Охрид на турнир по шахмат. Сред присъстващите беше и бившият хандбалист Борко Ристовски (който медиите в страната споменават като бъдещ министър на спорта в новото правителство), с когото Антоанета Стефанова изигра партия шах.  

Събитието под мотото „100 години шах – истинският ход е с Унибанка“ беше  организирано с подкрепата на българската Универсална инвестиционна банка  (Унибанка), която работи в Република Северна Македония, а на събитието председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Унибанка Милка Тодорова поздрави присъстващите и допълни, че като обществено отговорна компания банката винаги е подкрепяла позитивните идеи в различни сфери, спорт, изкуство, култура. 

Шахматната федерация на Северна Македония е член на ФИДЕ от 1991 г. Отборите по шахмат на страната участват във всички шахматни олимпиади, организирани под егидата на ФИДЕ, федерацията е организирала голям брой европейски турнири по шах, а миналата година е организатор и на Световното отборно първенство за юноши над 50 и над 65 години. По един от проектите, по които федерацията работи – „Шах в училище”, от две години учениците в 50 основни училища изучават като предмет шахмата, с което Северна  Македония е първата балканска държава, въвела този спорт в образованието.