Начало Свят В капана на глада: ООН предупреди за критични нива на недохранването при...

В капана на глада: ООН предупреди за критични нива на недохранването при децата в Судан

109
ООН, Судан

Три организации на ООН изпратиха днес сериозно предупреждение, че изострящата се хуманитарна криза в Судан засяга сериозно храненето на децата и майките в разрушената от война страна.

Децата в Судан са изложени на риск и е необходимо незабавно вмешателство, за да се предотврати глад и болести и да се защити цяло поколение.

Последно анализиране, изготвено от УНИЦЕФ, СПП и СЗО, подчертава, че продължаващите военни действия влошават проблемите с храненето на децата.

Сред тези проблеми са липсата на достъп до хранителни продукти, чиста питейна вода и санитарни условия, както и увеличеният риск от различни заболявания. Ситуацията се усложнява от масовото напускане на хората от зоните на конфликт.

Судан се изправя пред сериозен риск от глад, причинен от конфликта, който може да има катастрофални последици, включително загуба на човешки живот, особено сред малките деца.

Едногодишната война също оказва тежък натиск върху доставките на хуманитарни помощи, като оставя много жени и деца без достъп до необходима храна и подкрепа.

Организациите се борят да достигнат до храни, но се сблъскват със затруднения поради нарастващото насилие и бюрократични процедури, които затрудняват достъпа до засегнатите от конфликта области.

Нивата на недохранването са особено високи сред бременните и кърмещите жени.

Скринингът, извършен от „Лекари без граници“ в Лагер ZamZam, Северен Дарфур, показва, че над 33% от бременните и кърмещите жени са недохранени, като те често жертват собствените си нужди, за да хранят децата си.

Този проблем не застрашава само здравето на майките, но и бъдещето на децата в Судан. До 30% от недохранването на децата започва още в утробата, което означава, че деца, родени от недохранени майки, са подложени на риск.

„Децата в Судан преживяват ужасни преживявания и бедствия и в момента са изправени пред глад“, посочи директорът на УНИЦЕФ, Катрин Ръсел.

„Когато децата страдат от недохранване, това влияе върху тяхното физическо и умствено развитие и може да има дългосрочно въздействие. Страните в конфликта трябва незабавно да осигурят хуманитарен достъп, за да дадат възможност на децата да получат храна, вода, медицински грижи и затвор. Но най-важното, децата имат нужда от мир.“

През следващите месеци ситуацията на децата и майките в Судан ще се влошава: дъждовният сезон започва през юни и ще отреже общностите от света, увеличавайки риска от болести.

Судан също се изправя пред сезон на бедност – период след реколтите, когато хранителните запаси са ниски. Тази година ситуацията е още по-сложна, тъй като отчетите показват, че селскостопанското производство през 2023 година е под нормалното поради несигурността и разселването.

Статията е взета от УНИЦЕФ

Още международни новини тук