Начало Свят В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти

59
Противници на амнистията протестират в Памплона,
Противници на амнистията протестират в Памплона. Снимка: AP/БТА

Испания въвежда амнистия за каталунските сепаратисти.

Новият закон, наречен „Закон за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния“, позволява на сепаратистите да се върнат в страната без опасност от арести, след като се бягали в чужбина. Това важи и за Карлес Пучдемон, бившият лидер на регионалното правителство.

Законът предизвика спорове и улични протести, като засега някои заповеди за арест срещу сепаратистки фигури остават в сила. Принципите на амнистията са обсъдени в парламента и съдилище.

Премиерът на Испания Педро Санчес обеща допълнителни отстъпки на каталунците, включително амнистия, за да си осигури подкрепата на гласоподавателите си. Въпреки желанието на сепаратистите за независимост, Санчес настоява на диалог и сближаване на позициите.

Амнистията за каталунските сепаратисти стана предмет на критика от опозицията, която я нарича „национален позор“ и обвинява премиера в корупция. Възможно е около 400 души да бъдат обхванати от закона.

След провеждането на референдум в Каталуния през 2017 година, мнозинството консервативно правителство поема административен контрол над региона. Пучдемон е в изгнание в Белгия оттогава.