Начало Свят В извънредно обръщение Макрон обяви предсрочни парламентарни избори

В извънредно обръщение Макрон обяви предсрочни парламентарни избори

34
В извънредно обръщение Макрон обяви предсрочни парламентарни избори

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви разпускане на Националното събрание след като крайната десница победи на евроизборите, където партията му „Ренесанс“ остана на второ място с по-нисък резултат.

„Здравейте, французи! Днес вие гласувахте на европейските избори във Франция и зад граница. Главното поука е ясно – това не е добър резултат за партиите, които подкрепят Европа. Партиите от крайната десница, които противостояха на напредъка в Европа – икономически, подкрепа за Украйна, помощ за земеделците – тези партии напредват в цяла Европа. Във Франция техните представители получиха 40% от гласовете. За мен, тъй като смятам, че силна и независима Европа е от полза за Франция, тази ситуация е неприемлива. Възходът на националистите задминава демагозите и е опасен както за нашата нация, така и за нашата Европа, а също така и за мястото на Франция в Европа и в света. Току-що празнувахме годишнина от десанта в Нормандия и след няколко седмици ще посрещнем Олимпийските игри. Да, екстремната десница означава разрушаване на Франция и затруднява живота на французите. Не мога да претворя, че нищо не се е случило. Със сърце обявявам, че разпускам тази вечер Националната асамблея и свиквам предсрочни парламентарни избори на 30 юни. Това е трудно решение, но е акт на доверие във вас, уважаеми сънародници, и в нашата демокрация. Нека суверенът има думата“, заяви президентът в изявлението си, излъчено по водещите френски телевизии.

Марин Льо Пен, председателка на групата на крайнодесния Национален сбор в Националното събрание и неформален лидер на партията, одобри решението на Макрон.

„Французите са се изказали и тези исторически избори ясно показват, че когато народът гласува, народът печели“, каза тя.

Нейната партия спечели евроизборите с 32% от гласовете според две изходни анкети.

Международни новини – четете тук