Начало Свят В Грузия влезе в сила законът за „чуждестранните агенти“

В Грузия влезе в сила законът за „чуждестранните агенти“

49
Грузия
Снимка: БТА

Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили заяви, че е подписал закона за чуждестранните агенти, с което той влиза в сила, предаде БТА.

„Днес подписах Закона за прозрачност на чуждестранното влияние. Целта на този закон е да укрепи политическата, икономическата и социалната система на Грузия по отношение на външни намеси“, заяви на брифинг Папуашвили.

Парламентът на Грузия, контролиран от партия „Грузинска мечта“ на премиера Иракли Кобахидзе, прие закона, според който организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, трябва да се регистрират като агенти на чуждо влияние. Грузия бе обхванат от протести, които са определяни като най-масовите от години.

Според управляващото мнозинство на партия „Грузинска мечта“, намеренията им са да се внесе повече прозрачност по отношение на чуждестранното финансиране на неправителствени организации.

Критиците на законопроекта казват, че правителството го е изготвило по модела на руския закон за чуждестранните агенти и че цели чрез новото законодателство да пречи на работата на независими сдружения и медии.

Припомняме, че в Русия множество организации и физически лица са обозначени като чуждестранни агенти, което често им създава сериозни юридически проблеми.

И на Грузия, както и на Украйна, е обещано евентуално членство в НАТО. Западът следи дали Тбилиси ще се върне в орбитата на Москва или ще отхвърли руското влияние – и дали това може да стане, без да бъде предизвикан допълнителен конфликт.

Още новини от деня – четете тук