Начало България Външно с остра позиция за Северна Македония

Външно с остра позиция за Северна Македония

99
Министерство на външните работи (МВнР)
Министерството на външните работи


Република Северна Македония намерения, които не спазват международните ангажименти и споразумения, са неприемливи според Министерството на външните работи (МВнР), както е изложено в тяхната позиция, обнародвана на сайта на МВнР, във връзка с изявленията на министър-председателя на Северна Македония.

Най-новият премиер на държавата, Християн Мицкоски, вярва, че ако има желание и политическа воля, Република Северна Македония може да промени преговорната рамка с Европейския съюз (ЕС).

МВнР настоятелно припомня, че европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г., очертава ясно стратегията за постигане на напредък в европейската интеграция на Северна Македония. Принципът на единодушие в разширяването на ЕС е ангажимент, застъпен и в преговорните рамки на предишни и настоящи разширения на ЕС.

МВнР изразява сериозна загриженост от намеренията на новото правителство на Северна Македония да не уважи исканията на част от своите граждани за права и свободи, включително включването им в конституцията на държавата. Такова отношение затруднява напредъка и изпраща негативно послание за бъдещето на европейския път на Северна Македония.

Идеята за преговори относно вече поетите международни ангажименти би огорчила начинанията за членство в ЕС. МВнР подчертава, че поради ненужни конфликти със съседните държави, Северна Македония е загубила много време в процеса на присъединителни преговори.

Позицията на България е изразена чрез Решение на Народното събрание от юни 2022 г., уверена в подкрепата към Северна Македония за изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие че страната прилага високи стандарти за правата на човека и съблюдава международните ангажименти. Тази национална позиция остава непроменена.