Начало Водещи Външният министър на Израел еднолично обяви Гутериш за персона нон грата и...

Външният министър на Израел еднолично обяви Гутериш за персона нон грата и му забрани да влиза в страната

24
Антониу Гутериш
На снимката:
Антониу Гутериш

Израел обяви генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за персона нон грата и му забрани да влиза в страната.

В свое изявление в социалните медии външният министър на Израел Израел Кац заяви също, че Гутериш ще бъде запомнен „като петно ​​върху историята на ООН“.

Днес обявих генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за персона нон грата в Израел и му забраних да влиза в страната. Всеки, който не може недвусмислено да осъди отвратителната атака на Иран срещу Израел, както направи почти всяка страна в света, не заслужава да стъпи на израелска земя, пише в поста си Кац.

И допълва:

Това е генерален секретар, който все още не е осъдил клането и сексуалните зверства, извършени от убийците от Хамас на 7 октомври, нито е положил усилия да ги обяви за терористична организация.

Генерален секретар, който подкрепя терористи, изнасилвачи и убийци от Хамас, Хизбула, хутите и сега Иран – корабът майка на глобалния терор – ще бъде запомнен като петно ​​в историята на ООН.

Израел ще продължи да защитава своите граждани и да защитава националното си достойнство, със или без Антониу Гутериш, пише още Кац, цитиран от The Guardian.

Изданието припомня, че през октомври 2023 г. Гутериш е осъдил инвазията на Хамас в Израел.

Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея

„Осъдих недвусмислено ужасяващите и безпрецедентни терористични актове на 7 октомври от Хамас в Израел. Нищо не може да оправдае умишленото убиване, нараняване и отвличане на цивилни – или изстрелването на ракети срещу цивилни цели. Всички заложници трябва да бъдат третирани хуманно и освободени незабавно и без условия“, е заявил генсекът на ООН.

Въпреки това той разгневи израелците,

като в същата реч каза:

Важно е също така да признаем, че атаките на Хамас не са се случили във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация“, припомня още The Guardian.

Според генералния секретар на ООН палестинците „са видели как земята им непрекъснато се поглъща от селища и е измъчвана от насилие; икономиката им е задушена; хората им са разселени, а домовете им разрушени. Но оплакванията на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите атаки на Хамас. И тези ужасяващи атаки не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ.“

Миналия месец членовете на ООН с голямо мнозинство подкрепиха необвързващо предложение, призоваващо Израел да прекрати своята близо шест десетилетна окупация на палестинските територии на Западния бряг.

Янир Козин, който е дипломатически кореспондент в радиото на израелската армия, предположи в социалните медии, че външният министър Израел Кац може да е избързал с обявяването на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за „персона нон грата“.

Според Козин, който се позовава на свои източници, такова решение не е било взимано и че то се взима от министъра на вътрешната сигурност, а не от външния.

Още международни новини – четете тук