Начало Водещи „Възраждане“ – евроскептици с 2 млн. евросубсидия

„Възраждане“ – евроскептици с 2 млн. евросубсидия

49
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Какво мислите правят най-големите противници на Евросъюза в България? Бойкотират го? Местят се в Русия? Или може би демонстративно се справят без еврофондове, за да покажат, че от тях няма нужда? Не, не и не. Нищо такова не правят. Правят партия, европейска партия, за да сме точни. Събират се с други тарикати и използват системата, срещу която негодуват, за да се финансират повече от добре. За ВъZраждане говорим. Да, борците срещу ЕС и еврозоната съучредяват европейска партия.

Партията, на която заедно с други европейски партии, са съучредители, ще получи 2 млн. евросубсидия. За малко да успеят и фондация да регистрират, от която щяха още милион да получат. Естествено, няма всичките да отидат у тукашните борци срещу ЕС, но финансовата част много помага, за да си обясним мотивацията на участниците.

Ако някой си мисли, че на ВъZраждане им пука за страната, за патриотизма, за суверенитета на България, дълбоко се лъже. Единственото, за което им пука, е как най-добре да се възползват от предразсъдъците на хората, как да превърнат притесненията в страхове, страховете – в конспиративни теории, теориите – в самоподхранващ се фашизъм. Интересува ги как най-успешно да превалутират човешката безизходица в политическо влияние.

Идеален ли е Евросъюзът? Не. Но е най-доброто, което Европа е постигнала, за да живее в мир и просперитет. Като всяко обединение, и ЕС има своите недостатъци. Например – Европа не е имунизирала евросубсидиите си срещу източноевропейски тарикатлък. И така става, че навсякъде, където някой злоупотребява с фондовете, накрая лошият имидж остава за Европа, а не за тарикатите, успели да отклонят пари.

Аз лично мисля следващия път, като видя г-н Костадинов, да го питам в копейки ли са поискали да им превеждат субсидията.

*Текстът е публикуван във фейсбук страницата на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук