Начало Свят Възобновяемата енергия изпреварва въглищата догодина

Възобновяемата енергия изпреварва въглищата догодина

69
Възобновяемата енергия изпреварва въглищата догодина

Според Международната агенция по енергия (МАЕ) до 2025 г. възобновяемата енергия ще надмине дяла на електроенергията, произведена от въглища, за първи път в историята.

Това е заключението от последния доклад на МАЕ за глобалния пазар на електроенергия, цитиран от ДПА.

Прогнозите показват, че дялът на електричеството от зелени източници ще нарасне от 30% през 2023 г. до 35% през 2025 г., поради увеличаващото се използване на вярно и слънчево опазване на енергията.

Според МАЕ глобалното търсене на електроенергия се очаква да нарасне с около 4% тази година и още 4% през 2025 г., с по-бавен растеж от 1,7% в Европейския съюз.

Растежът на потреблението е подпомогнат от икономическата активност в Индия, Китай, САЩ и други ключови икономики, както и от увеличаващото се използване на климатици по време на горещи вълни и нарастващия брой на центровете за данни.

Фотоволтаичните съоръжения само ще покрият половината от увеличението на търсенето на електроенергия до края на 2025 г., като се очаква слънчевата и вятърната енергия да представят три четвърти от растежа.

Независимо от нарастването на възобновяемите източници на енергия, производството на електроенергия от въглища няма да спадне, поне до края на 2024 г., което може да доведе до леко увеличение на емисиите на въглероден диоксид.

МАЕ подчертава важността от постигане на международните енергийни и климатични цели чрез по-бързо развитие на чистата енергия и намаляване на зависимостта от въглища в електроенергийния сектор.