Начало България Възможно ли е да има изненадваща кандидатура за главен прокурор? Адв. Емил...

Възможно ли е да има изненадваща кандидатура за главен прокурор? Адв. Емил Георгиев говори пред ДЕБАТИ.БГ

34
Емил Георгиев санкции САЩ
На снимката: Адвокат Емил Георгиев

Възможно е да се появи различен тип кандидат за нов главен прокурор, който би се отличавал от стандартните досегашни профили на кандидатите. Таква идея беше изразена в интервю за ДЕБАТИ.БГ от адвокат Емил Георгиев от инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Вече има познати имена на кандидати за позицията на главен прокурор, като единият от тях е настоящия изпълняващ главния прокурор Борислав Сарафов. В една медийна публикация може да се открие и името на Антон Славчев, който спечели конкурс в Софийската градска прокуратура“, ни напомни той.

Няма кандидати за главен прокурор. Засега

В същото време се споменава и името на настоящата министърка на правосъдието Мария Павлова, която е била заместник на Борислав Сарафов. Тя обаче отхвърли публично медийните спекулации за своето участие в състезанието.

Има и друг тип профил, който би могъл да се появи като кандидат – някой добре образован, с добра правна подготовка, като например от Върховната касационна прокуратура, който ще представи себе си по различен начин от предишните имена, особено ако бъде сравнен с Иван Гешев“, допълни адвокат Георгиев.

Според него няма конкретно име, което се асоциира с този тип профил, но той поясни, че става въпрос за човек без проблеми в биографията си.

„Ще бъде направена оценка за моралните му качества, тъй като вероятно няма да е сандвичвал в скандали, нито ще е познат на обществото с нещо негативно, което би променило имиджа на ръководителя на прокуратурата, особено когато се сравни с Сарафов, Павлова, Гешев, който се провали във всяка от тези категории“, обясни Емил Георгиев.

Въпросът, който се задава, е дали този кандидат, ако има такъв, ще участва само за да даде легитимност на процеса или ще бъде подкрепен кандидат.

Велислав Величков само за ДЕБАТИ: Една личност тика нещата към бърз избор на главен прокурор

Засега не се бърза с представянето на кандидатури, тъй като се оценява „обществената температура“ и как ще реагира обществото, както и дали ще има значителна дискусия около процеса.

„Смятам, че както членовете на ВСС, така и други лица, които вероятно вече са определили кой ще бъде бъдещият главен прокурор, може да се объркат от дискусията, която придобива все по-голямо значение, особено между юристите – дали настоящият състав на ВСС има правомощието да избере нов главен прокурор и съответно – нов председател на Върховния административен съд“, посочи адв. Георгиев.

Той напомни, че има текстове в преходните разпоредби на закона за изменение на Конституцията, които все още не са отменени и според тях настоящият ВСС не може да избере нов главен прокурор и председатели на върховни съдилища.

„Има една част от спорните конституционни промени, които са били обявени за несъстоятелни от Конституционния съд, които казват, че в настоящия момент ВСС няма правомощие да избира нов главен прокурор. Там се посочва, че не може да бъде избран нов главен прокурор и председатели на двата върховни съдилища. Предполагам, че това също възниква объркване, което не е било оценено в началото от инициаторите на възстановяването на процедурата за избор на нов главен прокурор“, допълни той.

Цялото интервю с Емил Георгиев четете утре.