Начало Водещи Възможно ли е да има изненадваща кандидатура за главен прокурор? Адв. Емил...

Възможно ли е да има изненадваща кандидатура за главен прокурор? Адв. Емил Георгиев говори пред ДЕБАТИ.БГ

39
Емил Георгиев санкции САЩ
На снимката: Адвокат Емил Георгиев

Може да има различен профил на кандидат за нов главен прокурор, който да се различава от познатите ни до момента профили на кандидати. Такава теза изрази в интервю за ДЕБАТИ.БГ адвокат Емил Георгиев от инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Вече има общоизвестно спрягани кандидати за поста на главния прокурор, единият от които е настоящият изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В някои публикации може да се види името на Антон Славчев, който спечели конкурс в Софийската градска прокуратура“, припомни той.

Няма кандидати за главен прокурор. Засега

За поста се спряга и името на настоящата служебна министърка на правосъдието Мария Павлова, която беше заместник на Борислав Сарафов. Тя обаче отрече пред медиите, че ще се кандидатира за поста.

Отделно от това се говори, че може да има и друг кандидат, който е очертаван повече като профил, не толкова като име – някой добре образован, юридически добре подготвен кадър на Върховната касационна прокуратура примерно, който да създава коренно различно впечатление от имената, които изброихме преди това и най-вече, ако бъде сравняван с последно избрания титуляр на поста Иван Гешев“, обясни адвокат Георгиев.

По думите му няма конкретно име, което визира, но той обясни, че става въпрос за профил на човек, който няма проблемни моменти в биографията си.

„Ще му се направи добра преценка за наличието на нравствени качества, тъй като, най-вероятно няма да е участвал в никакви скандали, няма да е известен на обществото с нещо проблемно, който би могъл да създаде коренно различна представа – чисто имиджово – за ръководителя на прокуратурата, ако трябва да бъде сравняван със Сарафов, Павлова, Гешев, който беше провал за всяка една от тези насоки“, обясни Емил Георгиев.

Според него обаче големият въпрос ще бъде дали този кандидат, ако има такъв, ще участва само, за да легитимира по някакъв начин избора, или пък той ще бъде подкрепеният кандидат.

Велислав Величков само за ДЕБАТИ: Една личност тика нещата към бърз избор на главен прокурор

Според него към момента с внасянето на кандидатури за поста не се бърза, защото се измерва „обществената температура“ за това каква ще бъде обществената реакция и дали ще има съществена дискусия по процедурата.

„И не на последно място, аз смятам, че, както членовете на ВСС, така и онези, които отвъд тях вече най-вероятно са взели решението кой ще бъде бъдещият главен прокурор, може да са леко объркани от тази дискусия, която в момента набира все повече сила, особено сред юристите – дали този състав на настоящия ВСС има правомощието да избере нов главен прокурор и съответно – нов председател на Върховния административен съд“, каза адв. Георгиев.

Той припомни, че има текстове от преходните и заключителни разпоредби в закона за изменение на Конституцията, които не са отменени и според тези текстове настоящият ВСС не може да избира нов главен прокурор и председатели на върховни съдилища.

„Има една малка частичка от т.нар. конституционни изменения, които КС със сериозно мнозинство прогласи за противоконституционни, която поставя под съмнение дали досегашният ВСС всъщност може да избира. И там се казва, че не може да произведе изборите за т.нар. “трима големи” в съдебната власт – главният прокурор, и председателите на двете върховни съдилища. Допускам, че това също е внесло някакво объркване, което не е било дооценено в самото начало от авторите на идеята да бъде възобновена процедурата по избор на нов главен прокурор“, каза още той.

Цялото интервю с Емил Георгиев четете утре.