Начало Пари Във Великобритания вече са в обращение банкноти с лика на крал Чарлз

Във Великобритания вече са в обращение банкноти с лика на крал Чарлз

49
пари, банкноти с лика на крал Чарлз
Снимка: БТА

В Обединеното кралство днес започват да се използват новите банкноти с изображение на крал Чарлз, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс. Тази промяна идва близо две години след престъплението на Чарлз като наследник на кралица Елизабет.

На новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири, издадени от „Банк ъв Ингланд“ – британската централна банка, ще бъде изобразен Чарлз. Съществуващите банкноти с портрети на Елизабет ще си останат в употреба.

„Това решение е в съответствие с указанията на Кралското семейство да се намали въздействието на тази промяна върху околната среда и финансовите изисквания. Това означава, че новите банкноти с Крал Чарлз III ще бъдат въведени постепенно“, заявиха от „Банк ъв Ингланд“.

Елизабет е първият монарх, чието изображение се появява на британските банкноти, за разлика от монетите в Англия, които показват крале и кралици през повече от хиляда години.

През декември 2022 г. бяха представени примери на новите банкноти, малко след като бяха пуснати в обращение монети с портрет на Чарлз. Дизайнът на банкнотите не е променен, освен изображението на новия монарх.

Използването на пари в брой в Обединеното кралство е значително намаляло през последните години, тъй като потребителите предпочитат плащания с дебитни карти и други електронни методи. През 2014 г. плащанията в брой са представлявали над половината трансакции в магазините, но към 2021 г. те са се свили до 15%, предимно поради ограниченията заради COVID-19. През 2022 г. те се увеличиха на 19%.

„Ние сме ангажирани да предлагаме банкноти докато те са необходими от обществото. Въвеждането на новите банкноти в обращение е доказателство за този ангажимент“, коментира днес управителят на централната банка Андрю Бейли.

През миналата година британското правителство прие законодателство, което изисква банките да гарантират наличност на пари в брой, споменава Ройтерс.

За повече новини – посетете тук