Начало Водещи Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

69
Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел
Шарл Мишел (вляво), Урсула фон дер Лайен (по средата) и Кая Калас (вдясно) се отправят към пресконференцията след края на заседанието на Европейския съвет. Снимка: АП/БТА

Европейският съвет одобри тази нощ Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

За негов приемник като ръководител на Европейския съвет от 1 декември е бил избран бившият португалски премиер Антониу Коща. За следващ върховен представител на ЕС по външната политика е предложена Кая Калас, премиер на Естония, предаде БТА.

„Мисията е изпълнена, изчерпахме дневния ред още в първия ден на подготвеното двудневно заседание“, отбеляза Мишел.

Той добави, че за него е голямо удоволствие и чест да съобщи резултатите от заседанието. По неговите думи Европейският парламент трябва да поеме своята отговорност в следващите седмици.

С постигането на съгласие за трите топ длъжности в Брюксел, лидерите днес няма да се съберат за втори ден от Срещата на върха, както беше планирано.

Решенията за Фон дер Лайен и Калас, както и за бъдещите еврокомисари, подлежат на гласуване от евродепутатите, като се очаква вотът за кандидатурата на Фон дер Лайен да бъде още през юли.

Фон дер Лайен изрази благодарност за получената досега подкрепа.

„Това е голяма чест… Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа“.

Урсула Фон дер Лайен уточни, че Калас ще бъде неин заместник в следващата ЕК.

Кая Калас заяви, че за нея гласуването в Европейския съвет е голяма чест и носи огромна отговорност.

„Целта ми е да работя за европейското единство, да защитавам интересите и ценностите на ЕС“, допълни тя.

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Още новини от Европа – четете тук