Начало България Вторият самолет с евакуирани българи от Ливан кацна на летище София

Вторият самолет с евакуирани българи от Ливан кацна на летище София

44
правителствен самолет
Снимка: БТА

Днес беше завършен успешно вторият евакуационен полет от Бейрут, Ливан до София, направен от екипа на Държавния авиационен оператор. Летателният апарат „Еърбъс“ с български граждани кацна на летище София.

След първия полет от вчера, когато бяха евакуирани 89 български граждани и техните семейства, очакваният брой на българите на борда днес все още не е обявен от властите.

Според информация от Министерството на външните работи в Ливан има общо 400 българи, но не всички желаят да бъдат евакуирани.

При евакуацията приоритет се дава на семействата с деца и хората от уязвимите общности, както беше решено на проведената от премиера Димитър Главчев среща в Министерския съвет, с участието на представители на Министерството на външните работи и други ведомства.

Министерството на външните работи призовава българските граждани да прекратят пътуванията си до Ливан и незабавно да напуснат страната, ако е възможно.

В случай на нужда от помощ, българите в Ливан могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в Бейрут на следните телефонни номера: +961 5 453 658, както и на извънработно време на телефоните за спешни случаи: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали могат да бъдат изпращани и на имейл адреса на Консулската служба: [email protected].

Още новини от деня – четете тук