Начало България Вторият мандат пропадна. Кой иска третия и възможно ли е правителство?

Вторият мандат пропадна. Кой иска третия и възможно ли е правителство?

49
Народно събрние
Снимка; БТА

Сега е ясно, че ПП-ДБ няма да успеят с втория мандат за съставяне на правителство и ще го върнат при предаването му.

Седемте приоритетни точки, които ПП-ДБ се опитаха да използват за формиране на мнозинство, не получиха одобрение от другите парламентарни групи. Някои ги смятат за добра основа за по-нататъшни разговори, други вярват, че третият мандат е провален, а трети го поискаха.

ГЕРБ считат, че третият мандат ще бъде неуспешен

Когато поискахме разум в първия мандат, не получихме такъв, сега се опитваме да спасим нещо неспасяемо, а ПП-ДБ се опитват да изглеждат като жертви на проблем, който те сами създадоха, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Колегата й Христо Терзийски заяви, че трябва да се проведат избори.

Избирателите виждат, че само ГЕРБ иска да поеме отговорност за управлението, добави той.

Заявихме, че няма да подкрепим втори и трети мандат, независимо от политическата формация, коментира и Румен Христов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Имаха възможност за силно правителство, което ГЕРБ-СДС предложиха, но не я подкрепиха, добави той. Имат 172 мандата без нашите 68, за да намерят мнозинство и да формират правителство, каза Христов, цитиран от БТА.

ИТН иска трети мандат, но предпочита разговори само с ДБ без ПП

Има възможност за трети мандат, ние сме готови да го получим и вчерашните разговори може да са добра основа, ако стигнем до тази хипотеза, да обсъдим програми с ясни срокове, коментира Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов.

След вчерашната среща се вижда, че все повече има разбирателство в „Демократична България“ (ДБ).

Проведохме нормален диалог в парламента, каза Балабанов. Той посочи, че ДБ осъзнали проблемните за ИТН елементи в декларацията, свързани с Конституцията, и готови за нормални разговори.

Вероятно ще получат втория мандат и ще го върнат, по-скоро ПП притискат да се проведат избори, а ДБ искат да работят за правителство, каза още Балабанов.

БСП: От нас очаквайте диалогичност

Нека видим кой ще получи третия мандат и ще положим усилия, коментира изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

От нас очаквайте диалог и опит за намиране на правилни решения, заяви той.

Следваме предвидения план – трети мандат, надпартиен, консенсусен, пробългарски, експертен, коментира Зафиров.

Ако наистина ПП-ДБ са искрени, те ще направят следващата крачка, в противен случай – една лъжа към избирателите, към целия български народ и един опит за безредица, който искат да наложат, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов по-рано днес при влизане в парламента.

Бихме подкрепили по-нататъшни разговори, но двумесечен срок с неясни последици не може да бъде на дневен ред в парламента, каза той. Иванов изрази надежда логиката в политиците да победи.

За „Възраждане“ третият мандат е обречен, от ДПС запазиха мълчание

Чисто математически вече не е възможно да има правителство, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Когато бе попитан дали вижда начин за редовен кабинет с третия мандат, той каза: „Не“.

Костадинов сподели, че шестима депутати, подкрепящи Ивелин Михайлов от „Величие“, са заявили, че няма да участват в правителство с втори или трети мандат.

От 125-те депутати, които отказаха да участват в правителство с ГЕРБ и ДПС, вече са 119, добави той.

Относно възможността за трети мандат за съставяне на правителство, Костадинов заяви, че ако президентът избере „Възраждане“, което практически няма да се случи, чисто математически вече няма как да се формира правителство.

„Математиката даваше теоретични възможности преди една седмица, но от преди три дни насам математиката не е 125, а 119. За да се състави правителство, са нужни 121. Дори и да има, а както се предполагаше тук, игра с кворума, какво представлява правителство, което е зависимо от един или двама души, на които им е било или не им е било до работа“, посочи той.

Очевидно е, че сме на път към нови избори, каза председателят на „Възраждане“.

От ДПС не коментират.