Начало Новини Враждуващите Източна и Западна Либия избраха временно управляващ централната банка на страната

Враждуващите Източна и Западна Либия избраха временно управляващ централната банка на страната

54
Двата конкурентни парламента в Либия се споразумяха да назначат заедно управител на централната банка

Представители на законодателни органи от враждуващите фракции в източната и западната част на Либия подписаха днес споразумение за прекратяване на кризата около назначаването на ръководство на централната банка, номинирайки временен управител и заместник на институцията, както и борд на директорите, предаде Ройтерс. Двете фракции са се обединили около номинацията на Наджи Мохамед Иса Белкасем, директор на банковия и паричен контрол на Либийската централна банка, за неин временен управител по време на преговорите, подпомогнати от ООН, допълва агенцията. 

Законодателните органи са Камарата на представителите в Бенгази и Висшият държавен съвет в Триполи.

Споразумението се очаква разреши създалата се криза свързана с контрола върху централната банка на Либия (CBL) и зависещите от това приходите от петрол, които рязко намалиха на фона на противопоставянето заради свиване на обемите на производство.

Ройтерс отбелязва, че това решение потенциално може да сложи край и на конфликта за контрол върху петрола, който доведе до намаляване на добива.

„Искам да подчертая спешната необходимост да се сложи край на затварянето на нефтените полета и прекъсването на производството и износа на петрол… и да се насочат приходите от този жизненоважен ресурс през подходящата институционална рамка към централната банка на Либия“, заяви специалният съветник на генералния секретар на ООН за Либия Стефани Уилямс.

„Тази криза показа необходимостта всички страни да се въздържат от едностранни решения. Подобни решения не само ескалират напрежението, но и задълбочават институционалните разделения“, допълни Уилямс.

В Либия приходите от петрол може да бъдат съхранявани законно само в централната банка, която освен това превежда заплатите на държавните служители в цялата страна, допълва Ройтерс.

Противостоянието започна през август, когато западните фракции, чието правителство е международно признато, отстраниха гуверньора на централната банка Садик ак-Кабир и го замениха с Мохамед ал-Менфи с назначен от тях управителен съвет. 

Отстраненият управител, заедно с други високопоставени банкови служители, са били принудени да напуснат страната, за да „спасят живота си“ от потенциални атаки на въоръжените милиции от източната част на страната, които спряха петролния добив. 

Това доведе до срив на износа до около 400 000 барела дневно през септември спрямо 1,02 милиона барела дневно през август, показват пристанищни данни, цитирани от Ройтерс.

Спорът заплаши да сложи край на четири години относителна стабилност в Либия, отбелязва агенцията.

Кризата около контрола на Либийската централна банка създава още по-голямо нестабилност в страната, която е голям производител на петрол, но е разделена на източни и западни фракции, които враждуват и се ползват от подкрепата на различни сили, сред които Турция и Русия.