Начало Свят Войната в Газа: САЩ очакват „значителен“ ирански удар да се случи до...

Войната в Газа: САЩ очакват „значителен“ ирански удар да се случи до дни

89
Израел, Газа
Газа
Снимка: БТА

Според американските власти, „значителен“ ирански удар върху Израел може да се случи в близките дни.

Военният конфликт между Израел и Газа, който продължава от шест месеца, вероятно достига критична точка, според „Вашингтон пост“.

Израел започна действия за отваряне на нови пунктове за помощ в северната част на Газа, за да подпомогне хуманитарната ситуация в региона. Това стъпка, както се посочва, би могла да премахне пречките за доставка на помощи, които са блокирани в южната част на Газа.

Преговорите за спиране на огъня продължават в Кайро, като египетските официални лица изразиха позитивно отношение към възможността за постигане на споразумение. Това споразумение може да доведе до освобождаването на някои от стотиците заложници на „Хамас“ в замяна за палестински затворници, задържани от Израел.

Израел под натиск от десетилетия, след убийството на хуманитарни работници, но подкрепа от САЩ срещу Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че може да изгуби американската подкрепа, ако не промени своя подход. Въпреки това, Байдън заяви, че ангажиментът на САЩ към защитата на Израел от Иран е непоколебим, като се подчерта, че има опасения за „значителен“ ирански удар в близко бъдеще.

Официални лица на САЩ и техните съюзници смятат, че иранският удар може да бъде изпълнен чрез ракети директно от Иран, а не чрез групировки като „Хизбула“ в Ливан. Такъв сценарий може да доведе до ескалация на конфликта и регионална война.

Израел се ангажира да отговори на всякакъв ирански удар, което увеличава риска от регионална война. Президентът на САЩ заяви, че ще направи всичко възможно за защита на Израел от възможни нападения.

Междувременно, израелски въздушен удар уби трима синове на висш член на „Хамас“ Исмаил Хания. Въпреки това този инцидент не възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Критиците на „Хамас“ обвиняват организацията за луксозния начин на живот на своите лидери, докато народа в Газа страда. Въпреки това Хания защити своите действия, като посочи, че синовете му остават в региона, докато той води политическата дейност на групировката отвъд Газа.

Вижте още международни новини тук