Начало Новини Военноморските сили на ЕС освободиха кораб от предполагаеми пирати край Сомалия

Военноморските сили на ЕС освободиха кораб от предполагаеми пирати край Сомалия

69
Военноморските сили на ЕС освободиха кораб от предполагаеми пирати край Сомалия

Силите на Европейския съюз за борба с пиратите в Индийския океан и Червено море съобщиха днес, че плаващият под либерийски флаг търговски кораб „Базилиск“ е бил освободен от предполагаеми пирати край бреговете на Сомалия, а 17-те членове на екипажа са в безопасност, предаде Ройтерс.

Корабът беше нападнат вчера на около 380 морски мили източно от столицата на Сомалия Могадишу, докато плаваше на север, се казва в изявление на военноморските сили на ЕС.

ЕС съобщи, че неговите сили снощи са се качили на борда на „Базилиск“ от хеликоптер, след като по-рано през деня са изпратили един от военните си кораби в рамките на операция „Аталанта“, за да реагират.

Член на екипажа, който беше ранен по време на атаката от предполагаемите пирати, е получил медицинска помощ и е в стабилно състояние, се казва в изявлението.

Сомалийските пирати предизвикаха хаос в морето край дългата брегова линия на източноафриканската страна в периода между 2008 и 2018 г., но оттогава останаха неактивни до края на миналата година, когато пиратската дейност отново започва да се активизира.