Начало България Военният министър: Оборудваме още 2 хеликоптера с „водни джобове“ за пожари

Военният министър: Оборудваме още 2 хеликоптера с „водни джобове“ за пожари

79
Атанас Запрянов
Атанас Запрянов
Снимка: БТА архив

Планираме бързо да добавим още два хеликоптера с „водни джобове“ за гасене на пожари с необходимостта от около 250 000 лв., обяви военният министър Атанас Запрянов след срещата на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Изглежда, че хеликоптерите са най-ефективни. Това беше потвърдено от всички, които са участвали в гасенето на пожари. Работим с два хеликоптера, които летат непрекъснато. Те извършват поне по десет часа полети на ден. Над 656 пръснати водни зареждания са изпълнени, като над 1300 тона вода са използвани за гасене на пожарите“, сподели Запрянов.

„В момента имаме 185 души на място, с 34 единици бойна техника. Почти на всички места, където има пожари, нашите военни са присъствни“, увери военният министър. Също така поддържаме един хеликоптер готов за спешност при спасяване на хора или евакуация от опасността на пламъците, добави още Запрянов.

Той отбеляза, че на срещата днес се обсъди и въпросът за евентуално увеличаване на летателните апарати за гасене на пожарите, съобщава БТА.

Запрянов увери, че всички ангажирани в действията при пожари формирования са готови. В страната общо са 22 такива формирования – 15 в Южна България и 7 в Северна България. „Допринесохме за гъвкавостта на процедурите за заявяване от местните органи – кметове, общини, областни управители. Игнорирахме бюрокрацията и по директен устен литерален начин започнахме действията. Не е вярно, че процедурите са тежки“, поясни военният министър след заседанието на Съвета по сигурността.